Спорт

Алкараз препустио Ђоковићу улогу фаворита: Људи, то је Новак...

Момак који гази све пред собом, након што је уништио великог ривала Стефаноса Циципаса, ипак не мисли да је фаворит у полуфиналу
Алкараз препустио Ђоковићу улогу фаворита: Људи, то је Новак...Getty © Clive Brunskill

Први тенисер света Карлос Алкараз био је презадовољан наступом у четвртфиналном сусрету Ролан Гароса, али је ипак препустио улогу фаворита Новаку Ђоковићу у предстојећем дуелу.

Алкараз је на стадиону "Филип Шатрије" декласирао Стефаноса Циципаса у мечу који је требало да буде дерби ове фазе турнира – 6:2, 6:1, 7:6 (7:5).

"Мој ниво је све бољи како турнир одмиче. Играо сам веома добро, један од мојих најбољих мечева у каријери. Све што сам урадио на терену деловало је лако за остале, можда чак и за мене у неким моментима", почео је Алкараз.

"Покушао сам да радим просте ствари, када то радим значи да се добро осећам на терену, када ударим лоптицу да ће сигурно ући."

Момак из Мурсије ће се за финале борити са Новаком Ђоковићем.

"Рекао бих да су сви очекивали овај меч од момента када је жреб објављен, као и ја. Стварно сам желео да играм тај меч, после прошлогодишњег дуела у Мадриду хтео сам да играм са њим поново. Обојица смо на високом нивоу. Ако хоћеш да будеш најбољи, мораш да победиш најбоље. За мене је играње против такве легенде као Новак историјска прилика. Меч од прошле године не утиче на овај, било је то тада, научили смо доста тога од тада, биће сигурно другачије у петак."

Ђоковић је у четвртфиналу елиминисао Карена Хачанова после преокрета и заказао окршај са 16 година млађим ривалом.

"Изабраћу моју младост. Биће ово његово 45. полуфинале гренд слема, мени тек друго. Искуство је на његовој страни сигурно, али о томе нећу да размишљам у овом моменту."

Истиче да је Ђоковић фаворит у предстојећем дуелу.

"Увек је Новак фаворит, не кажем то да бих скинуо притисак – докле год он игра тенис, фаворит је. Освојио је толике титуле, играо је против најбољих... Нисам дошао овде да се ставим између Новака и Рафе, не радим то због њих, него због себе, размишљам само о себи, желим да освојим гренд слем и то је једино што је за мене битно."

Признао је и да је као мали маштао да се у једном тренутку нађе на позорници на којој су највећи, попут Ђоковића и Надала. Сада му се ти снови испуњавају...

"Људи, то је Новак, он увек има неку брзину више. Морам ја да издржим и његов ритам, он је велики играч, сви то знају, један од најбољих у историји, играо је милион мечева."

"Сви смо видели да он има неки ниво који делује непобедив. Не могу да кажем да ће да падне због мог ритма или тако нешто. Мислим да ће бити неизвестан меч, пробаћу да диктирам темпо и да играм своју игру, али играм против Новака, биће компликовано играти онако како желим."

Упитан је и чега се прибојава пред дуел са најбољим српским спортистом.

"По мало од свега, играм против Ђоковића, једног од најбољих у историји тениса, игра 45. гренд слем полуфинале и мислим да вам то све говори. Игра фантастичан тенис, враћа све, као зид је, пробаћу да заборавим све и да се фокусирам само на тенис".

У једином досадашњем мечу млади Шпанац је био тај који је победио – прошле године на мастерсу у Мадриду.

"Ђоковић је један од најбољих играча по ударцу лоптице, стварно је комплетан, ради све ствари одлично и то ме фасцинира. Када игра добро или на неком нивоу који делује просечно, тај ниво је такође фантастичан. Дошли смо до тога да играмо против играча који ће да те казне ако се опустиш неколико минута. Не смем да дозволим да се такво опуштање догоди и против Новака, као што се догодило против Циципаса у завршници меча", закључио је Алкараз.

image