Спорт

Србин се враћа на прво место!

Новак Ђоковић од понедељка ће поново бити најбољи тенисер на свету
Србин се враћа на прво место!Getty © Clive Brunskill

Освајањем нове титуле на Ролан Гаросу најбољи српски спортиста вратиће се тамо где му је и место – на прву позицију на АТП ранг-листи.

Ђоковић је трећи пут у каријери тријумфовао на гренд слему у Паризу, пошто је у финалу савладао Норвежанина Каспера Руда, резултатом 3:0 (7:6, 6:3, 7:5).

Новак је тако постао апсолутни рекордер са 23 пехара на највећим турнирима, иза себе оставио Рафаела Надала, али је као награда стигао и повратак на прво место.

Он ће од понедељка прескочити Карлоса Алкараза и имати 7.595 бодова, 420 више од младог Шпанаца којег је савладао у полуфиналу.

Тако ће започети 388. седмицу на врху светског тениса, те је само неколико месеци удаљен од незамисливе коте "400". Већ одавно је рекордер и у овој статистичкој категорији јер је надмашио и чувену

Штефи Граф која је укупно 377 недеља била прва.
Следећи на програму је Вимблдон, на којем ће поново бити највећи фаворит, већи и него што је то случај био у Паризу.

На трави Ол Ингланд клуба до сада је тријумфовао седам пута и, уколико га средином јула видимо са чувеним златним пехаром у рукама, изједначиће се са рекордером Федерером који их има осам.

Тамо има прилику да заради додатне бодове јер је прошле, упркос титули, остао на "нули" због сукоба на релацији турнир-АТП/БТА, а поводом одлуке да се суспендују руски и белоруски тенисери.

Трећи на листи биће Данил Медведев, док ће финалиста Руд остати четврти са 4.960 бодова.

Топ 10 комплетирају Стефанос Циципас, Холгер Руне, Андреј Рубљов, Тејлор Фриц, Јаник Синер и Карен Хачанов.

image