Спорт

Несаломиви Хрвати у новом финалу

Након што су на једном Светском првенству играли финале, потом на следећем дошли до полуфинала и освојили треће место, "ватрени" су се пласирали у ново финале
Несаломиви Хрвати у новом финалуGetty © Christof Koepsel / Stringer

Фудбалска репрезентација Хрватске пласирала се у финале Лиге нација, пошто је у Ротердаму савладала селекцију Холандије резултатом 4:2 (0:1) у полуфиналном сусрету.

Голове за Хрватску постигли су Андреј Крамарић из пенала у 53. минуту, Марио Пашалић у 73. минуту, Бруно Петрковић у 98. минуту и Лука Модрић у 115. минуту из пенала. Прецизни за домаћи тим били су Донијел Мален у 34. минуту и Ноа Ланг у 96. минуту.

Током првог полувремена ни једна ни друга екипа нису доминирале са поседом лопте. Хрватска је углавом нападала по боковима али није успевала да дође до гола противника.

Холандија је за то време створила више опасних напада, али је имала само један ударац у оквир гола. Матс Вифер је у 34. минуту након полуконтре свог тима упутио центаршут у шеснаестерац Хрватске, где је лопту примио Донијел Мален и постигао гол.

Почетком другог полувремена фудбалери Хрватске су диктирали темпо игре. Коди Гакпо је у 53. минуту срушио Луку Модрића и поклонио противнику пенал који је реализовао Андреј Крамарић за 1:1.

Низали су се опасни напади на обе стране терена до 73. минута, када је мрежу затресао Марио Пашалић за преокрет Хрватске.

Холандија је у наставку преузела иницијативу, али није успевала да дође до конкретне шансе. Гакпо је у 91. минуту имао прилику да постигне гол за изједначење, али је његов шут прошао поред леве стативе.

Ипак, Ноа Ланг је у последњем минуту регуларног дела, након изведеног корнера, био најближи лопти коју је послао по средини гола за 2:2.

Отишло се у продужетке, а "ватрени" су још једном показали да их је готово немогуће сломити. Преузели су иницијативу, а онда дошла и до новог вођства поготком Бруна Петковића са дистанце.

Коначни резултат поставио је Лука Модрић са беле тачке у 115. минуту.

Екипа Златка Далића у борби за трофеј у Лиги нација играће са победником другог полуфинала, у којем се састају Шпанија и Италија.

Финале је на програму 18. јуна, такође на стадиону "Де Кујп" у Ротердаму.

image
VV inauguration
banner