Спорт

Вајда: Федереру ће бити потребно време да схвати да је Ђоковић најбољи икада

Некадашњи тренер Новака Ђоковића прокоментарисао је подвиг Србина и освајање 23. гренд слема у каријери
Вајда: Федереру ће бити потребно време да схвати да је Ђоковић најбољи икадаGetty © Justin Setterfield / Staff

Новак Ђоковић је освојио прошле недеље 23. гренд слем у каријери и тако постао и званично најбољи тенисер свих времена, пошто је сам на врху листе освајача највећих турнира.

У то верује и човек који је велики део свих успеха које је Ђоковић правио у последњих 15 година. Његов бивши тренер Маријан Вајда прокоментарисао је да се убрзо чуо с Новаком након што је освојио трећи Ролан Гарос у каријери.

"Одмах после меча сам му послао гласовну поруку. Рекао сам му да сам веома срећан што је освојио 23. титулу. Неколико сати касније ми је одговорио да то заиста цени, да не заборавља да сам и даље део његовог тима и породице. Дивне, дирљиве речи. И ја сам уживао у томе како је суверено освојио титулу на шљаци, на најтежој подлози и за њега најтежем гренд слему", рекао је Вајда за словачки "Шпорт".

Када је Надал прошле године оборио рекорд и стигао до 22. гренд слема, Роџер Федерер је одмах дугачком емотивном поруком честитао великом ривалу. Сада је када је Ђоковић урадио нешто још невероватније ипак дуго чекао да то учини.

"Требаће му времена да званично призна да је Ђоковић најбољи играч свих времена. У то сада нема сумње. Са овом формом и претходним резултатима на Вимблдону, Новак је на путу ка још једној титулу за неколико недеља у Лондону. Не бих дискутовао о односима са Федерером, али све то зависи од величине играча да призна да је Ђоковић бољи."

Вајда каже да се ту више не ради само ни о Новаковој величини у тенису, већ светском спорту уопште.

"Као појединац спада у најбоље спортисте у историји. Четири пута је победио у избору за спортисту године. Када анализирам шта смо заједно урадили, колико је тога жртвовао, какав је спортиста и кроз шта је прошао, назвао бих га тако."

Ближи се Вимблдон, а Ђоковић после два освојена гренд слема ове године има прилику да се поново бори за календарски слем - освајање сва четири велика турнира у сезони.

"Има огромне шансе на Вимблдону, одлучиће психа и у САД. Тамо ће конкуренција бити јача, за разлику од оне на трави. Алкараз је опасан дефанзивац на бетону, враћа се и Зверев, Медведев ће бити бољи. Новак ће имати много јачу конкуренцију у Њујорку. Ове године се не одржавају Олимпијске игре као 2021, па Новак неће направити исту грешку", казао је Вајда, подсетивши на Ђоковићев наступ у Токију који га је вероватно и коштао освајања календарског слема.

image