Спорт

Партизан је шампион АБА лиге након 10 година!

Кошаркаши Партизана нови су шампиони АБА лиге пошто су у финалној серији савладали највећег ривала Црвену звезду
Партизан је шампион АБА лиге након 10 година!© ABA liga/Emilija Jovanović

Партизан је победио Звезду у "мајсторици" резултатом 96:85 и стигао до седмог трофеја у регионалном такмичењу, чиме је постао најтрофејнији клуб, а прекинуо је пост дуг пуних десет година.

Црно-бели су иза себе оставили управо Звезду и, поред новог пехара, обезбедили играње у Евролиги следеће сезоне.

Капитен Партизана Кевин Пантер у првом минуту показао је ривалу да се неће добро провести јер је постигао брзих шест поена.

Домаћи тим је боље отворио меч и био изузетно расположен када је шут ван линије 6,75, док је Звезда претежно покушавала из рекета.

Средином прве четвртине разиграо се и Џејмс Нанели, а онда и Зек Ледеј, који је тројкама, али и великом пожртвованошћу разгалио и навијаче на трибинама.

Предност црно-белих је почела да расте, али је успорио Огњен Добрић – једина светла тачка у нападачкој игри гостију.

Ледеј је другу четвртину отворио са две тројке, да би одличну ролу за Партизан одрадио и Матијас Лесор.

Француз није играо у стартној петорци, али је разгртао све под обручима и натерао Луку Митровића да направи три брза фаула.

Екипа Жељка Обрадовића наставила је погађа са дистанце и до петнаестоминутне паузе стигла до 20 поена предности (54:34).

По повратку на паркет Звезда је била та која је била агресивнија и полако кренула да топи предност ривала. "Икс фактор" је у тим тренуцима био Бен Бентил, који је неочекивано постигао 12 поена и повукао свој тим.

Факундо Кампацо је тројком у последњој секунди трећег периода најавио драму, а почетком одлучујуће четвртине стигла на минус четири. Немања Недовић је пропустио прилику да са линије за слободна бацања смањи на посед заостатка и тада је, чини се, отишла шанса гостију.

Партизан је вратио двоцифрени вишак и потом релативно рутински привео сусрет крају.

Убедљиво најбољи појединац утакмице био је споменути Пантер који је постигао 32 поена (8/11 за два, 3/6 за три, 7/8 пенали), уз пет скокова и две асистенције.

Сјајно га је пратио Ледеј са 15 поена (4/4 тројке), Нанели је додао 12, док су по 10 поена уписали Егзум и Лесор (осам скокова).

На другој страни, као и увек, Звезду је предводио Огњен Добрић са 18 поена и максималним учинком ван линије 6,75. Бентил је завршио са 15 поена, три више од Недовића.

За најкориснијег играча финала очекивано је проглашен Пантер.

Утакмица је одиграна у фантастичној атмосфери и протекла је без инцидената, а у "Штарк арени" је било за АБА лигу рекордних 22.198 навијача.

  • 22. јун 2023 • 21:59

    21:59

    40' Крај утакмице! Партизан је нови шампион!

    Партизан је нови шампион АБА лиге, пошто је победио Звезду у "мајсторици" резултатом 96:85!

  • 21:54

    38' Партизан вратио двоцифрену предност

    Преузео је одговорност Пантер и још једном постигао веома важан "флоутер". Потом је Лесор изблокирао Бентила и у наставку акције прикуцао за 89:77.

  • 21:51

    37' Какво закуцавање Егзума!

    Фантастично закуцавање аустралијског репрезентативца на асистенцију Смаилагића. Егзум закуцава преко Мартина и Партизан води 85:76.

  • 21:42

    35' Звезда се потпуно вратила у утакмицу

    Важна тројка и први поени Вилдозе на утакмици, а онда и Недовића и Звезда се потпуно вратила у утакмицу. Само два поседа разлике – 79:75.

  • 21:39

    34' Серија промашаја Партизана и Звезде

    Како се приближава меч крају очигледно је да су играчи уморни и сада расте број грешака на обе стране. Већ дуго времена нема промене резултата.

  • 21:35

    32' Наставља се са поенима на обе стране

    Последњих 10 минута лепим кошем отвара Смаилагић, али Партизан у овим тренуцима не може ништа да одбрани. Резултат је 79:70.

  • 21:27

    Крај треће четвртине: Партизан – Црвена звезда 75:68
  • 21:22

    28' Сада Бентил држи Звезду у игри

    Фактор "икс" је Бен Бентил који је наставио са сјајном ролом у трећој четвртини. Погодио је своју другу тројку, али је онда Лесор поентирао уз фаул. Сигуран је био са пенала за 70:55.

  • 21:16

    25' Топи се предност Партизана

    Стао је напад Партизана, а са друге стране, Звезда је појачала одбрану и смањила заостатак. Резултат после нових поена Бентила је 61:50.

  • 21:10

    23' Звезда агресивнија у трећој четвртини

    Јесте Пантер погодио нову тројку, али је очигледно да је Звезда боље отворила трећу четвртину. Митровић игра одлично у нападу, а Кампацо покушава да убрзава темпо и црвено-бели су смањили на 57:43.

image