Раскол у српском фудбалу – Бјековић одустао од кандидатуре, ФСС добија ново руководство

Неколико седмица пре почетка Светског првенства у Катару, на којем Србија полаже велики испит, наш фудбал поново се налази у вртлогу сукоба око „фотеља“.

Фудбалски савез Србије требало је да добије ново руководство и председника, али је раскол између неколико струја толики да се то није догодило.

У понедељак је за председника требало да буде промовисан актуелни вршилац дужности Ненад Бјековић, пре него што је седница одложена због недостатка кворума.

На основу Статута, седница је померена за 24 сата јер се није појабио довољан број делегата, због чега су ФИФА и УЕФА најавиле санкције. За кворум је било неопходно 43 делегата, пошто Скупштина ФСС има 85 делегата.

Главни противник Бјековићу је фудбалски клуб Црвена звезда, који се противи његовом постављању на званичну функцију. Навијачка група црвено-белих најавила је протест у случају избора Бјековића, док је генерални директор клуба Звездан Терзић изнео низ оптужби, рекавши између осталог да се ФСС крије иза репрезентативних успеха пред такмичење у Катару.

Епилог читаве ситуације било је померање скупштине за уторак, али и одустајање од кандидатуре Ненада Бјековића.

Он је у писаном саопштењу навео да повлачи кандидатуру за место првог човека Савеза. То значи да ће све бити одложено до јануара, што је и био предлог црвено-белих.

Данашњој седници присуствује 72 од 85 делегата, што је довољно за кворум. На седници је усвојен извештај Верификационе комисије. Верификовани су мандати 84 делегата, пошто Томислав Караџић не може да буде делегат, јер је почасни председник ФСС.

Зечевић оштро о Звездану Терзићу, жесток одговор стигао из Звезде

Делегат и потпредседник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Жарко Зечевић изјавио је да антагонизам између Црвене звезде и Партизана доводи до тензија у српском фудбалу.

Зечевић је указао на проблеме због лоших односа Црвене звезде и Партизана.

„Као спортски радник који је у спорту више од 30 година, желим да дам напомене у вези са свиме што се дешавало ових дана. Антагонизам између Звезде и Партизана довео је до овога. То штети нашем спорту и фудбалу, односима у друштву, понашању навијача и свему осталом“, рекао је Зечевић.

„Од 1985. године, навешћу вам председнике ФСС. Томаш Томашевић, Црвена звезда, Немања Станковић Црвена звезда, Миљан Миљанић Црвена звезда, Звездан Терзић Црвена звезда, Драган Пикси Стојковић из Црвене звезде и Славиша Кокеза из Црвене звезде. Само је Томислав Караџић био из Партизана.“

Није се ту зауставио...

„Исто је и са генералним секретарима. О чему се ради овде? Зарад приватних интереса урушавамо све, правимо ујдурму када репрезентацији иде како треба, када нас чека Мундијал и имамо велико шансу да се пласирамо и на Европско првенство.“

Зечевић је потом прозвао генералног директора Црвене звезде Звездана Терзића.

„Терзић ме је јавно прозвао преко новина, жао ми је што није овде. Рекао је да Бјековић или Зечевић не могу да буду кандидати. Боље да је рекао нико из Партизана не може да буде кандидат за председника ФСС“, истакао је Зечевић.

„Када је он требало да буде председник није излазио из моје канцеларије, док није постављен за председника. Сада има образа и снаге да се овако обраћа. Бјековића прозивате кроз новине, човека без мрље у спорту – репрезентативац, изузетно поштован функционер. Ми тако сада разговарамо између нас. Водећи се приватним интересима.“

Делегат Црвене звезде Марко Петровић реплицирао је Зечевићу рекавши да је оно што је он рекао "слика Партизана" и додао да је Црвена звезда џентлменски клуб.

„Овако ниске ударце, спомињати човека који није овде у сали... Господо, у томе је разлика између Црвене звезде и Партизана. Срам вас било да овако спомињете Терзића. Ваш кандидат, који је в.д. председника Савеза, није се удостојио да нас позове на кафу за годину дана. Ово је срамотно шта сте данас урадили“, рекао је Петровић.

Бјековић је требало да буде изабран за наследника Славише Кокезе, који је поднео оставку у марту 2021. године.

На седници се налази и Бранислав Недимовић, који се спомиње као кандидат за председника Фудбалског савеза Србије.

Присутан је и селектор Србије Драган Стојковић Пикси, као и представници Европске фудбалске уније (УЕФА) и Светске фудбалске федерације (ФИФА).

Против Бјековићевог избора је била Црвена звезда, а навијачи „црвено-белих“ су чак најавили и протесте уколико легенда Партизана постане први човек Савеза.