Спорт

"Новак неће више бити непобедив, изгубио је од Алкараза због бремена историје"

Познати тениски тренер Патрик Муратоглу анализирао је дешавања из финала Вимблдона и поручио да је српски тенисер пропустио прилику да стигне до 24. гернд слем трофеја
"Новак неће више бити непобедив, изгубио је од Алкараза због бремена историје"Getty © Clive Brunskill / Staff

Новак Ђоковић је у недељу изгубио у финалу Вимблдона од Карлоса Алкараза (2:3), а познати тениски тренер Патрик Муратоглу верује да је Србин доживео пораз највише због тога што је осетио притисак историје.

Некадашњи тренер Серене Вилијамс, а данас сарадник Холгера Рунеа, изнео је своје виђење спектакуларног финала у ком је 16 година млађи Шпанац успео да слави.

"Прилично тешка ментална борба, оба момка су била на прстима. Финале Вимблдона мора бити такво. Најбоља слика свега тога је тај-брејк и други сет, Новак је промашио бекхенд и погодио мрежу. Могао је да убије меч и то није учинио", рекао је Муратоглу, који каже да се слично догодило и Алкаразу.

"Можемо то рећи и за самог Карлоса. Водио је са 2:1 у сетовима и имао је две брејк лопте у четвртом. Ђоковић није био на добром путу, али Алкараз није то искористио. Мислим да је Карлосу помогла улога аутсајдера, разлог његове победе лежи у томе зато што је он био слободан да посегне за својим ударцима у великим моментима, а Новак не", навео је Француз.

Овај тренер сматра да ће Ђоковић сада бити под још већим притиском, јер ће и даље бити фаворит на сваком гренд слему на којем се појави, што му до сада - очито - није био проблем да осваја највеће турнире.

"Таква је ситуација сада, неће бити непобедив због бремена историје који носи. Мислим да константна улога фаворита и константно играње за историју има своје бреме. Није Алкараз испред њега. Новак га је победио на Ролан Гаросу, а овај њега на Вимблдону. Ту су близу што се тиче самог нивоа игре", закључио је Муратоглу.

image