Спорт

"Новак је више човек него Федерер и Надал": Британска новинарка одбрусила Ђоковићевим хејтерима

У колумни за британски "Телеграф", ауторка текста се запитала због чега не сме да се каже да има и оних који навијају за Новака Ђоковића и поручила да је Србин далеко аутентичнији од његових највећих ривала Роџера Федерера и Рафаела Надала
"Новак је више човек него Федерер и Надал": Британска новинарка одбрусила Ђоковићевим хејтерима© YouTube / screenshot / Wimbledon

Новак Ђоковић је прошле недеље изгубио у финалу Вимблдона од Карлоса Алкараза, чиме је пропустио прилику да поправи сопствени рекорд по броју гренд слем титула, пошто је остао на 23 трофеја "велике четворке".

Ипак, и док већина светских мејнстрим медија полако проглашава "његов крај" и не схватају срж Новака Ђоковића, има и оних који другачије гледају на ствари. Као рецимо новинарка британског "Телеграфа" Маделин Грент, која је написала и те како занимљиву колумну.

У свом тексту, она је истакла да јој је некада тешко да саопшти другима да навија за Ђоковића и упоредила га са "најомраженијим фудбалским клубом на свету", Милволом. Грентова је рекла да се "осећала необично усамљено" док је гледала финале Вимблдона, подвлачећи да је велика већина била на страни Шпанца.

"Није чудо што је иронично стављао прст на уво због мањка подршке. Дефинитивно је навијање за Ђоковића љубав о којој не сме да се прича", поручује ауторка и додаје да за разлику од других који су чекали да се заврши ера доминације Федерера, Надала, Ђоковића и Марија, она је желела да још потраје.

"Ђоковић је као Милвол међу тениским великанима: 'нико нас не воли и није нас брига" (иако има много више победа иза себе од њих). Многи га заиста мрзе: неки због тога што је одбио да узме вакцину против корона вируса током врхунца пандемијске параноје. Онда су ту пасионирани навијачи Федерера и Надала који га мрзе јер је покварио 'федалску' забаву и њихову потрагу за статусом најбољег свих времена. Постоји осећај да, иако је Ђоковић престигао обојицу у рекордима, његове победе су некако мање заслужене", пише ауторка текста и наставља:

"Упркос свему томе, има нешто привлачно код Ђоковића: тај наговештај жестоког несташлука у његовим очима, та неумољива страст према игри. Истина, он не поштује увек тениску форму, разбија свој рекет о дрвени стуб мреже док му финале 'клизи из руку'. Ипак, опет ће Новак и аплаудирати противницима због потеза који одузимају дах и никада, али баш никада, неће славити њихове грешке. Док је грлио новог шампиона, била сам дирнута његовим очигледним дивљењем Алкаразу и шармантним признањем да је надигран. Ђоковић се највише чини као човек од 'велике тројке' и никада не изгледа као ПР производ. Њему је стало до игре, у добру и у злу", наводи се у тексту Маделин Грент, која је закључила да је Новак Ђоковић једини који је спреман да се бори са "хејтерима".

image