Спорт

Хапшења Хрвата широм Грчке због убиства навијача, Динаму прети избацивање из Европе

Трагедија која се догодила у уторак у Атини могла би да има далеко оштрије санкције за хрватски клуб
Хапшења Хрвата широм Грчке због убиства навијача, Динаму прети избацивање из Европе© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Грчка полиција привела је 19-годишњег хрватског држављанина осумњиченог да је био део групе која је у понедељак у Атини пред фудбалску утакмицу АЕК-а и загребачког Динама, убила 29-годишњег грчког навијача, јављају тамошњи медији.

"Топ ченел" наводи да је хрватски држављанин Домагој Пезер покушао да напусти Грчку, али је заустављен на граничном прелазу Какавија.

Портал "Елефтеротипос" јавља, позивајући се на полицијске изворе, да је Пезер, који је путовао у Албанију, осумњичен за убиство навијача АЕК-а.

Он је приведен и саслушан, а очекује се да до среде ујутру буде пребачен у Атину, где ће бити обављено главно испитивање.

Портал додаје да је на граничном прелазу Какавија у уторак заустављено 10 Хрвата.

Још седам их је ухапшено на Евзонију, а у комбију којим су путовали пронађени су ножеви и палице, наводи "Елефтеротипос".

Дан касније стигле су вести о новим хапшењима Хрвата у грчкој. Полиција је у луци "Игуменица" ухапсила још петорицу хрватских навијача док су се наводно укрцавали на брод за Италију.

Хрватски медији преносе да је до хапшења дошло и у Солуну, где је тамошња полиција наводно је зауставила неколико особа са три аутомобила и два мотора. Припадници органа реда су им око 23.30 одузели бакље и палице, а приведено је 16 особа.

Најмање 50 учесника у инцидентима налази се на слободи, објавио је "Катимерини", наводећи да је због тога полиција поставила блокаде на државним путевима и на границама, као и да претреса куће и хотеле.

У међувремену, четворица Грка од 98 ухапшених пуштени су у уторак по налогу тужиоца.

Повређене су четири особе, од којих су три дале изјаве Управи за борбу против насиља у спортским објектима, док једна није могла да да изјаву.

Истовремено, од свих се узима узорак ДНК у покушају да се идентификује починилац убиства 29-годишњег грчког навијача.

У Атини су се у понедељак сукобиле присталице фудбалских клубова АЕК из града домаћина и Динама из Загреба.

Један Грк (29) преминуо је од више убода ножем задобијених током туче више десетина навијача која се догодила дан пре утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона на стадиону АЕК-а у атинском предграђу Неа Филаделфија.

Због повреда су збринута још четири Грка и четири Хрвата, ухапшено је око 100 људи, а дуел је потом одложен.

Грчки министар за заштиту грађана Јанис Ојконому затражио је разрешење седморице полицајаца и интерну истрагу о сукобу навијача АЕК-а и Динама.

Раније је саопштено и да ће начелник штаба грчке полиције покренути административну истрагу због неуспеха снага безбедности на националном нивоу да спрече хулигане загребачког Динамо да стигну у Атину како би присуствовали утакмици и изазову инциденте који су резултирали смрћу навијача АЕК-а, упркос упозорењу хрватских и црногорских власти најмање два дана унапред.

У међувремену, атински фудбалски клуб АЕК затражио је од Европске фудбалске уније (УЕФА) хитно и оштро кажњавање загребачког Динама, сматрајући хрватски клуб одговорним за напад његових навијача.

"Питање које мучи наше навијаче, мучи и нас: Како је могуће да након варварског убиства Михалиса Кацуриса од стране чопора криминалаца из Хрватске, АЕК може да изађе на терен и игра против овог конкретног тима. Хоће ли неке од његових убица бити на трибинама? Да ли ће њихови саучесници у злочину данас на друштвеним мрежама прослављати убиство које су починили њихови пријатељи", истиче се у званичном саопштењу грчког клуба.

Како додаје, АЕК не жели да игра утакмице "док крв убијеног навијача и другог тешко повређеног тече".

Истиче се да су "они који су дошли овде да убијају" саставни су део организације са којом АЕК мора да игра фудбал.

"Да ли је лобирање Хрвата у оквирима УЕФА важније од људских живота које су одузеле убице? И да ли за европски фудбал добро да захтева да натерамо наше играче да играју фудбал на свом терену као да се ништа није десило", упитали су из АЕК-а.

Како се закључује у саопштењу, постоји само један начин, а то је "хитна и строга казна" за загребачки Динамо.

За то време, фудбалери "модрих" су се вратили у престоницу Хрватске.

image