Спорт

Хрватски навијачи дивљали по Атини: Једна особа погинула, 96 ухапшено

Навијач грчког АЕК-а убијен је у Атини у жестокој тучи навијача тог клуба и загребачког Динама, преноси портал грчке телевизије ЕРТ

Двадесетдвогодишњи младић је страдао пошто је задобио више убода ножем, а повређена су четири Грка и четири Хрвата.

Ухапшена су 82 хрватска навијача, по један Аустријанац, Албанац, Немац, двојица Грка и један држављанин БиХ, наводи телевизија.

Још петорица грчких и три хрватска навијача су ухапшени и смештени у болницу.

Према информацијама ЕРТ-а, преостали ухапшени тренутно су на испитивању у Генералној полицијској управи Атине.

Група од 150 до 200 навијача Динама стигла је организовано друмским путем у Грчку, уочи утакмице трећег кола квалификација за Лигу шампиона између АЕК-а и Динама, и упутила се ка Атини.

Полиција их је уочила и дискретно надгледала, али су се они, према полицијским изворима, по доласку у град разишли.

ЕРТ наводи да су навијачи Динама у понедељак касно увече дошли до стадиона АЕК-а и напали навијаче тог клуба.

Дошло је до жестоке туче, у којој су коришћени молотовљеви коктели, палице и други предмети.

Јаке снаге полиције које су стигле на место сукоба, употребиле су сузавац и ухапсиле укупно 96 особа.

Оштећене су многе радње и аутомобили, јер су хрватски навијачи запалили канте и суво грање у близини отвореног паркинга и разбили шофершајбне на аутомобилима, наводи ЕРТ.

Због страха од нереда, УЕФА је утакмице хрватског и грчког представника означила као високоризичне и забранила присуство гостујућих навијача, али су, упркос томе, навијачи из Загреба дошли у Грчку.

Утакмица између АЕК-а и Динама требало је да се одигра вечерас у Атини, али је УЕФА одлучила да откаже дуел након дешавања на улицама главног града Грчке.

"Динамо је одговоран, игнорисана су наша упозорења"

Челници грчког клуба криве гостујући тим за трагедију.

"АЕК сматра Динамо потпуно одговорним јер је знао за својих 150 и више навијача који су допутовали. На јучерашњем састанку нису никога обавестили о томе, само су рекли да је можда 30-ак навијача купило улазнице и да ће покушати да уђе на утакмицу. Сматрамо да су потпуно одговорни за то што је група криминалаца организовано из Загреба кренула да уради то што је урадила. АЕК је на јучерашњем поподневном састанку, без информација - инстинктивно, упозорио да се очекују инциденти од стране хрватских навијача и њихових грчких сарадника, што је потпуно игнорисано", рекао је директор АЕК-а, Јоргос Космас.

Он је истакао и да реакција полиције није била одговарајућа.

"Други кривац је полиција, која је допустила конвоју да пређе у Грчку, стигне до Атине и обави заказани састанак са навијачима другог грчког тима. Динамо Загреб и полиција сносе пуну одговорност за оно што се догодило."

image