Спорт

Како светски медији виде Србију на Мундијалу и шта јој прогнозирају

Светско првенство које ће се ове године бити одржано у Катару је практично иза ћошка, а бројни медији широм планете почели су да представљају тимове, рангирају их на листе и прогнозирају им резултате и успех на Мундијалу.
Како светски медији виде Србију на Мундијалу и шта јој прогнозирајуGettyimages.ru © Srdjan Stevanovic

Бројни европски и светски портали на основу приказаног направили су својеврсне ранг-листе и прогнозе како виде коју репрезентацију на шампионату света у Катару.

Примера ради, британски "Гардијан" сврстао је Србију на десето место своје листе.

Популарни лист навео је да се "орлови" налазе у фантастичној форми и да су зато скочили са 15. на 10. позицију.

"Гардијан" додаје да је "српски оптимизам потпуно оправдан, јер тријумфи над Норвешком и Шведском говоре да је селектор Драган Стојковић унео праву зрелост и баланс у веома квалитетан тим".

Ипак, Британци наглашавају и да поред фантастичне форме нападача Александра Митровића и Душана Влаховића, тешка група у Катару треба да унесе и неке страхове.

"Мирор" је навео да утакмица Србије и Бразила има потенцијал да постане једна од најупечатљивијих на целом Светском првенству, посветивши је чланак српским фудбалерима Митровићу и Влаховићу.

Лист истиче да ће много земаља са дозом завидности гледа на тандем Александра Митровића и Душана Влаховића, и да би захваљујући том двојцу Србија у наредним недељама могла постати потпуно изненађење у Катару.

Амерички Си-Би-Ес са друге стране није препознао Србију као репрезентацију која може остварити неки запаженији резултат.

Они су рангирали "орлове" на 14. место, у категорију "у миксу".

Прва категорија су фаворити, друга су могући изазивачи или претенденти, трећу чине екипе које ће изборити пласман у нокаут фазу, али ништа више од тога, док је четврта, у којој се налази Србија, она која се бори за пролазак групне фазе.

Стручњаци из САД додају и да ће веома занимљив бити дуел Србије и Швајцарске, пошто наш тим поседује талентованије фудбалере, али да су се Швајцарци више доказали на великим турнирима, те победама над Шпанијом и Чешком ушли у посебну категорију под називом: "Не заборавите и не изненађујте се овим селекцијама".

Британски "Дејли Мејл" рангирао је Србију као 13. репрезентацију од 32 учесника на предстојећем Мундијалу.

Њихови аналитичари наводе да се Србија пење на лествици и пробија као тим из сенке, што су потврдиле доминантне утакмице у Лиги нација и промоција у А дивизију тог такмичења.

Попут других портала и медија, "Дејли Мејл" наводи да су нападачи Србије у невероватној форми, поготово "Митрогол", који може да "подигне прашину на првенству".

Када су у питању нешто ближи медији и стручњаци, издваја се анализа хрватског портала "Индекс".

Они наводе да су тајна моћне Србије: Чудо од детета, нестваран голгетер и светски рекордер, алудирајући на Влаховића, Митровића и Тадића.

Хрватски лист додаје да Србија никада није била оволико добра и опасна, те да је селектор Драган Стојковић направио праву ренесансу и подигао екипу из пепела у којем се налазила након што није изборила пласман на Европско првенство.

"Индекс" додаје да Србија никада није имала овакав низ успешности, што се одразило и на пласман на ранг-листи ФИФА.

Такође, истичу да поред поменутог тројца Митровић-Влаховић-Тадић, Србија има добру подршку осталих квалитетних играча попут Сергеја Милинковић-Савића, Николе Миленковића, Филипа Костића...

Уз све похвале, "Индекс" је дао и прогнозу о учешћу "орлова" на Катару, рекавши да је Србија светски шампион у саплитању саме себе, као и да није имала среће на жребу.

Када су у питању прогнозе и рангирање осталих селекција на Мундијалу, готово да су се сви светски медији сложили да је Бразил први фаворит на Светском првенству, а да су иза "селесаа" Аргентинци, Шпанци и Белгијанци.

Александар Петровић (@AlexPetro23)

image