Спорт

Ђоковић на два начина руши Алкараза: Шпанац пропустио шансу, сад се Ноле пита

После неочекиваног пораза првог тенисера света у Канади, Новак Ђоковић је добио додатну мотивацију да заблиста на америчкој турнеји и поред напада на 24. гренд слем трофеј у каријери, изврши и притисак на прво место на АТП листи
Ђоковић на два начина руши Алкараза: Шпанац пропустио шансу, сад се Ноле питаGetty © Julian Finney / Staff

Карлос Алкараз није успео да настави са невероватним резултатима ове сезоне, пошто је на мастерсу у Канаду изгубио у четвртфиналу турнира од Американца Томија Пола, чиме је Шпанац пропустио прилику да се додатно удаљи Новаку Ђоковићу на врху АТП листе.

А како се у наредним седмицама очекују мастерс у Синсинатију и Ју-Ес опен, где ће Србин после три године напокон учествовати, то значи да ће трка за наслов најбољег тенисера света бити изузетно занимљива.

Алкараз је у Канади и ове године испао од Пола (прошле године већ у другом колу), па је његова предност у односу на Ђоковића сада тачно 600 бодова. Ипак, Шпанац ће имати тежак задатак да прво место одбрани и након последњег гренд слема у сезони.

Разлог је једноставан - Алкараз брани 180 бодова на мастерсу у Синсинатију и читаве 2.000 бодова за трофеј на Ју-Ес опену. То отвара прилику Ђоковићу да се врати на трон који је изгубио после Вимблдона.

Како Алкараз брани 2.180 бодова на наредна два турнира и може да освоји максимално 720 нових бодова (ако освоји и Синсинати и Ју-Ес опен), његов максимум на АТП листи после Њујорка може да износи 10.115 бодова.

То значи да ће Ђоковићу бити потребно да освоји бар 1.320 бодова на та два турнира и 11. септембра ће осванути на првом месту АТП листе.

Рецимо, то су финале Синсинатија и полуфинале Ју-Ес опена у најгорем случају. Или, на пример, четвртфинале Синсинатија и финале Ју-Ес опена. Дакле, лако би Ђоковић могао да стигне до толико бодова - и то све у случају да Алкараз буде без пораза на оба турнира.

Наравно, Београђанин би могао да буде први на свету и после Синсинатија - у том сценарију биће му потребно да освоји бар 420 бодова више од Шпанца.

Примера ради, да Новак освоји турнир, а Алкараз не стигне до финала. Или да Ђоковић стигне до финала, а Шпанац не стигне до полуфинала.

Зато Новаку Ђоковићу мотивације неће мањкати. Добио је тежак жреб у Синсинатију, али сада је рекордер по броју гренд слемова нарочито гладан - да стигне до 24. слема, да се реваншира Алкаразу за пораз у финалу Вимблдона и да се врати на прво место.

Ако после Ју-Ес опена баш Новак буде био на врху ранг листе, сасвим извесно је да ће пребацити невероватних 400 седмица на врху АТП листе. Чисто да тениски свет поново види с ким има посла.

image