Спорт

Родик: Новаков физички напредак је нешто невиђено у свету професионалног спорта

Човек који је током играчке каријере често критиковао Новака Ђоковића због слабе физичке припремљености тврди да нико у професионалном спорту није дошао до тог нивоа на којем је српски тенисер
Родик: Новаков физички напредак је нешто невиђено у свету професионалног спортаGetty © Clive Brunskill

Легендарни Енди Родик, још једном је нахвалио Новака Ђоковића и похвалио га за сурови професионализам током више од 15 година каријере.

Родик је прешао пут од Ђоковићевог највећег критичара до једног од ретких људи који је стално на његовој страни, а креатор је и чувене изреке којом описује Новакову игру: "Прво вам одузме ноге, а онда вам узме душу".

Сада је изјавио да је управо Србин тај који је професионализам у тенису подигао на виши ниво.

"Новаков напредак само са те физичке стране је био нешто невиђено за мене у свету професионалног спорта", почео је Родик.

"Када сам играо са њим, а мислим да имам сасвим солидан скор против њега, желео сам да га терам са терена, да продужим размену удараца. Сада је то сигуран пут у пораз. То како је водио рачуна о свом телу, не само што се тиче тренирања, већ и дијете, чудесно је, ништа није оставио нетакнутим. Током година је био невероватан професионалац."

Чувени Американац је додао да ће "бели спорт" много изгубити када на терену једнога дана не буде било рекордера по броју гренд слемова.

"Своје слабости је претворио у највећа оружја и на томе му заиста честитам. Биће необично у тениском универзуму када се Новак повуче. Навикли смо да гледамо јако дуго на терену величину таквих играча."

Због свега тога, било му је веома необично када је видео да је Ђоковић изгубио у финалу Вимблдона од Карлоса Алкараза.

"Био сам шокиран резултатом мушког финала Вимблдона. Пре два месеца, мислим да је мало ко могао да предвиди да ће Новак бити побеђен на трави. Његова доминација на тој подлози у последњих десет година је била мало спомињана по мом мишљењу. Трава је једна од подлога на којој младом играчу треба неколико година да се навикне на њу, али Алкараз је други тип момка. Мучио се у првом колу Квинса, није деловао сасвим природно на њој, али је на крају турнира изгледао као да на њој игра десет година."

Србин је део "Велике тројке" коју чини заједно са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом.

Швајцарац се прошле године пензионисао, Шпанац ће то учинити следеће, па је извесно да је златна ера тениса, у којој су њих тројица освајали готово сваки значајнији турнир, ускоро бити готова.

"Тај пети сет финала... По први пут после дужег времена видео сам Ђоковића на петама. Начин на који Алкараз ствара брзину игре, отвара рамена и потискује противника, то је тако импресивно. Стижемо на крај ере 'Велике тројке', могуће је да тако нешто никад више нећемо видети, али Карлитос се појавио и бацио сву логику кроз прозор."

Шпанац је већ неко време светски "број 1" и могао би да помути славу тројици наведених великана.

"Нисам очекивао нову снагу, неког ко је тако доминантан као претходни шампиони, барем не да то покаже тако брзо. Овај момак је права ствар. Не само да мислим да ће освојити двоцифрен број слемова, него морам да кажем и да сам заиста уживао да га гледам као никог пре откако играм", закључио је Родик.

image