Спорт

Бојкот због Русије - Украјина и 35 земаља неће на Олимпијске игре уколико тамо буду руски такмичари

Украјина је формирала коалицију за бојкот Олимпијских игара, уколико на њима учествује Русија
Бојкот због Русије - Украјина и 35 земаља неће на Олимпијске игре уколико тамо буду руски такмичариGetty © Tullio M. Puglia

Премијер Украјине, Денис Шмигал, тврди да су Украјина и коалиција од 35 земаља спремне да бојкотују Олимпијске игре у Паризу, уколико би на њима учествовали спортисти из Русије и Белорусије.

"Украјина је одлучна. Формирана је моћна међународна коалиција за фер спорт, која укључује 35 држава. Заједно смо спремни да бојкотујемо Олимпијске игре у Паризу ако Русији и Белорусији буде дозвољено да учествују на такмичењу", написао је Шмигал на Телеграму. 

Он је рекао и да се нада да Међународни олимпијски комитет (МОК) неће дозволити Русији учешће на Играма у Паризу.

Речи премијера косе се са речима министра омладине и спорта Украјине, Вадима Гуцајта, који je недавно рекао да ће украјински спортисти учествовати на Олимпијским играма у Паризу, чак и ако се учесници из Русије и Белорусије такмиче као "неутрални такмичари".

Извршни комитет МОК-а је 28. марта препоручио међународним федерацијама да дозволе Русима који не подржавају војну операцију против Украјине да се такмиче као неутрални спортисти.

Истовремено, организација предлаже да се забрани учешће спортистима који су повезани са оружаним снагама и безбедносним агенцијама, као и тимовима у екипним дисциплинама.

image