Спорт

Да ли су руски спортисти изгубили шансе за Олимпијске игре у Паризу?

Поруке које стижу из Међународног олимпијског комитета (МОК) можда најављују да ће челници добро промислити и донети најбољу могућу одлуку која се тиче учешћа руских спортиста на Играма у Паризу, али постоји сумња да није све онако како се чини
Да ли су руски спортисти изгубили шансе за Олимпијске игре у Паризу?© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

У марту ове године, Извршни комитет МОК-а препоручио је међународним спортским федерацијама да дозволе руским и белоруским спортистима наступ искључиво у неутралном статусу.

Наступ би био омогућен само оним спортистима који нису јавно говорили у прилог специјалне операције у Украјини и који нису повезани са оружаним снагама или агенцијом за националну безбедност.

Председник МОК-а Томас Бах изјавио је да се договорио са председником Француске Емануелом Макроном да заједнички учествују у доношењу коначне одлуке.

То није улило поверење челним људима руског спорта, али ни онима који су добро упознати са дешавањима у Русији.

Павел Колобков, некадашњи министар спорта Русије, у изјави за "РИА Новости", изразио је велику сумњу у искреност и добре намере које покушавају да покажу Бах и Макрон.

"Сумњам да (под таквим условима) руски спортисти и даље имају шансе да се нађу на Олимпијским играма", рекао је Павел Колобков.

Међународни олимпијски комитет не жури са одлуком о наступу руских и белоруских спортиста на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

У среду је портпарол Марк Адамс потврдио да МОК још није у могућности да одреди временски оквир за доношење одлуке пошто се ситуација константно мења и додао да има довољно времена.

"МОК је ово дозволио и сада убира плодове. Ко боље зна да подели међународни спорт од Томаса Баха? Неке земље имају предност у одређеним дисциплинама и спортовима – то Бах зна из прве руке", додао је Колобков.

Бивши министар је наставио са критикама на рачун Немца.

"Једино што могу да се сложим са њим јесте да можемо сви да се надамо да ће руководство Међународног олимпијског комитета успети да се одупре овим покушајима да се подели међународни спорт и покрену неспортски проблеми. Овакво стање траје годинама, они су првенствено донели одређене одлуке, а те одлуке су довеле до тренутних последица. Сада покушавају да реше проблем који су сами створили."

Ипак, Колобков верује да велики део управе МОК-а нагиње ка томе да дозволи руским и белоруским спортистима наступ у Паризу, али да су под великим притиском различитих земаља.

"Не смеју да кажу наглас то што мисле. Надам се да ће се одупрети (притисцима). Уплитање држава и политике у спорт може довести до потпуног колапса међународног спортског покрета."

С друге стране, Томас Бах најављује да се при одлучивању неће водити политиком.

"Наш одговор је транспарентан. Наше вредности су наш компас, због којих смо издали ове препоруке", почео је Бах.

"Одлука неће бити лака, али политике не сме да буде при одлучивању. Само наивни мисле да ће се то догодити. Осудили смо специјалну војну операцију од првога дана, као и дела руске и белоруске владе. Али свет није црно-бели, МОК се налази између две зараћене стране."

Олимпијске игре у Паризу биће одржане од 26. јула до 11. августа 2024. године, а организатори се суочавају са великим потешкоћама, пошто је француска финансијска полиција претресла управну зграду Олимпијских игара у Паризу, у оквиру истраге о корупцији.

image
VV inauguration
banner