Спорт

Пешић: Растемо из дана у дан; Богдановић: За нас тек сада почиње турнир!

Селектор Србије, Светсилав Пешић, каже да је задовољан свим сегментима игре у првој фази Светског првенства, али је сигуран да "орлови" могу да напредују како турнир одмиче
Пешић: Растемо из дана у дан; Богдановић: За нас тек сада почиње турнир!Getty © Yong Teck Lim

Кошаркаши Србије победили су у Манили Јужни Судан са 115:83 у последњем мечу прве фазе Светског првенства.

"Честитам својој екипи, од првог до последњег минута су били концентрисани. Играли смо против физички одличног тима, одличних физичких атрибута, јасног концепта и доброг скока. Била је занимљива утакмица, али пре свега - врло важна и битна победа. Увек је важно победити, али је битно искористити овај меч за даљи ток такмичења", рекао је селектор Светсилав Пешић на конференцији за медије.

Капитен Богдан Богдановић каже да резултат не показује колико је, заправо, било тешко и напорно.

"Резултат можда то не говори, али је било изузетно тешко и физики напорно, можда најтежи меч у групи. Уписали смо победу, али турнир тек сада почиње за нас."

"Орлови" наредни меч играју у петак против Италије - нови европски кошаркашки класик. Богдановић верује да ће бити тежак меч, у којем ће навијачи уживати, док Пешић каже да се о Италијанима још увек не размишља, и да ће се сутра детаљно анализирати противник.

Никола Јовић је одиграо још један феноменалан меч - остигао је 25 поена, без промашаја из игре. Новинаре је занимало шта му је селектор рекао, па млади кошаркаш Мајамија игра на тако високом нивоу.

"Ако си сам, донеси одлуку - шутирај, пробијај, не чекај ништа... Талентован је, има осећај у игри један на један. Има подршку екипе, саиграчи му верују и то је врло битно", објаснио је Пешић.

Србија је остварила три убедљиве победе у првој фази такмичења, али капитен тврди да је екипа спремна и за далеко теже изазове који следе.

"Свесни смо да ће наредне утакмице бити теже, али смо спремни да играмо и тесније завршнице у наставку."

Пешић је подвукао одбрану у мечу са Јужним Суданом, али верује да у свим сегментима екипа може да напредује.

"Задовољан сам свим деловима игре, али у сваком можемо и морамо да напредујемо. Данас је одбрана један на један била изванредна. Играчи су преузели одговорност, а играли смо и тимску одбрану. Али, све почиње од одбране на плејмејкеру, а завршава се одбраном над високим играчем. Зато је важно да поставимо игру тако да се сви играчи најбоље осећају и да дођу до изражаја."

Селектор верује да екипа расте сваким даном, што победама, што тренингом, што сим осталим између.

"Како год да окренете, ми смо нова екипа. Тим се развија, жели да сарађује и то је најважније. Стефан Јовић и Богдан Богдановић су играли заједно, али нису са свим осталимиграчима. Још се тражимо... Тренинг је важан, али је важно и све оно пре и после тренинга и утакмице. Мислим да смо на добром путу, победи се свакако не гледа у зубе, остварили смо добре победе и оставили добар утисак, а кроз све то дижемо самопоуздање", објаснио је Пешић.

Друга фаза за Србију почиње у петак, када играју против Италије.

image