Спорт

ОКС осудио скандалозно додељивање Медитеранских игара Приштини

Олимпијски комитет Србије (ОКС) најоштрије је осудио мешање политике у спорт, додељивање организације Медитеранских игара Приштини, као и ненајављено појављивање Аљбина Куртија на Скупштини Међународног комитета Медитеранских игара (МКМИ)

ОКС је издао саопштење у ком најоштрије осуђује дешавања из грчког града Хераклиона.

"На Скупштини Међународног комитета Медитеранских игара, која је одржана у Хераклиону у Грчкој, упркос снажном противљењу Србије, али и противно свим правилима и постулатима међународних спортских организација која пропагирају немешање политике и спорта, Приштина је изгласана за домаћина Медитеранских игара 2030", стоји на почетку саопштења ОКС.

Затим се истиче да се на Скупштини МКМИ, без претходне најаве делегатима, појавио и обратио Аљбин Курти.

ОКС је додао да је "најоштрије реаговао на ову врсту мешања тзв. премијера лажне државе Косово и инсистирао да се одлука о домаћинству МИ 2030. донесе после Олимпијских Игара 2024, што је и пракса у овим случајевима".

Руководство МКМИ одбило је гласање по овом предлогу Србије и тиме ставило делегате пред свршен чин.

"Упркос чињеници да су се остали кандидати повукли и упркос великим притисцима да се одлука донесе једногласно, домаћинство Медитеранских игара је додељено, али уз оштро противљење представника Олимпијског комитета Србије, уз осам гласова против", наведено је у саопштењу ОКС.

image