Србија и Балкан

Новак Ђоковић разљутио олимпијски комитет лажне државе: Траже казну јер је "Косово срце Србије"

Ђоковићево понашање, сматрају Албанци, недопустиво је јер "ствара преседан где се спрот може користити као платформа за политичке поруке, програме и пропаганду"
Новак Ђоковић разљутио олимпијски комитет лажне државе: Траже казну јер је "Косово срце Србије"www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Председник олимпијског комитета такозваног Косова затражио је да челници Међународног олимпијског комитета (МОК) и Међународне тениске федерације (ИТФ) одговоре на потез српске тениске звезде Новака Ђоковића, који је јавно подржао Србе са Косова и Метохије.

Након што је у понедељак победио Александра Ковачевића у мечу првог кола Отвореног првенства Француске, Ђоковић је на српском језику написао "Косово је срце Србије. Стоп насиљу".

И то је Албанце заболело.

"Као председник организације, осећам обавезу да изразим своју забринутост док вас молим да реагујете на Ђоковићев поступак у име Међународног олимпијског комитета, јер такве поруке и поступци представљају опасност за будућност спорта ако остану некажњени", пожалио се Исмет Краснићи у одвојеним писмима челницима МОК-а и ИТФ-а. 

Понашање српског аса, за њега је кршење атлетских принципа и олимпијског духа, као и Олимпијске повеље.

"Иако је Новак Ђоковић један од најбољих тенисера, такво понашање је недопустиво јер ствара опасан преседан где се спорт може користити као платформа за политичке поруке, програме и пропаганду", рекао је Краснићи, не објашњавајући какву пропаганду представља то што је Ђоковић изнео чињеницу - да је непризнато Косово, што се тиче међународног права и Уједињених нација - део Србије.

И Тениски савез Косова најавио је да ће уложити званичну жалбу на Ђоковићеву поруку, тражећи дисциплинске мере против српског шампиона.

Француска тениска федерација (ФФТ), која организује догађај, одбила је, међутим, да укори Ђоковића, поручујући да не постоје званична гренд слем правила о томе шта играчи могу, а шта не смеју да кажу.

Увредила се, међутим, француска министарка спорта Амели Удеа-Кастера која је Ђоковићеву поруку оценила као "неприкладну и веома политичку".

image