Спорт

Новак не иде у Кину

Најбољи светски тенисер одлучио да не путује на мастерс у Шангају који ће бити игран први пут после три године
Новак не иде у КинуGetty © Lintao Zhang

Новак Ђоковић неће играти на највећем турниру у Азији, мастерсу у Шангају, иако му је то једно од најомиљенијих и најуспешнијих такмичења.

Ђоковић је на друштвеним мрежама објавио да му је жао што неће наступити јер има огромну подршку у Кини.

Он ће готово извесно пропустити читаву турнеју по најмногољуднијој земљи на свету, како би се одморио после напорног периода током којег је освојио Ју-Ес опен и одвео Србију на Завршни турнир Дејвис купа.

"Током година, у Кини сам имао можда и највећу подршку од свих места широм света. Шангај је један од мојих омиљених турнира током сезоне. Недостајаће ми моји навијачи из Кине. Надам се да ћу моћи да се вратим у Кину и поново играм пред вама", објавио је Ђоковић на друштвеним мрежама.

Мастерс у Шангају враћа се у календар АТП-ја после три године паузе због пандемије вируса корона. Међутим, од 2023. овај турнир трајаће 12 дана, као што је то случај са Индијан Велсом, Мајамије, Мадридом и Римом.

Та чињеница, укључујући и ону да је исцрпљен након месец дана непрекидног играња тениса, превагнуле су приликом планирања распореда.

Новак је и у емисији код Џона Мекинроа изјавио да је од Роџера Федерера својевремено научио како најбоље да прави распоред турнира на којима ће играти и ово је свакако најбоља одлука.

Неће моћи да заради 1.000 бодова, колико доноси титула, па ће први пратилац Карлос Алкараз имати прилику да смањи предност.

Шпанац је тренутно други са више од 3.000 бодова заостатка, али Србина превише не интересује борба за прво место, на којем проводи 390. седмицу.

До краја године има план да игра на мастерсу у Паризу, а онда и да покуша да са репрезентацијом нападне "салатару" у Малаги, што му је, како сам истиче, главни циљ.

Мастерс у Шангају на програму је од 4. до 15. октобра и игра се за наградни фонд од 8.800.000 долара.

image