Спорт

Београд домаћин највећег падел турнира у региону

Турнир ће бити одржан у три категорије – Мастер, Рекреативна и Микс, где ће у најквалитетнијој Мастер категорији наступити екипе из Француске, Грчке, Италије и Хрватске – којима ће се придружити и два изабрана тима из Србије
Београд домаћин највећег падел турнира у региону© Padel Belgrade Open

По узору на свог "старијег брата" из тениса, премијерни "Padel Belgrade Open BMW Delta Motors" ће окупити најбоље играче падела у нашој земљи и учеснике из  иностранства – на највишем нивоу такмичења до сада одржаном у Србији.

Турнир ће бити одржан у три категорије – Мастер, Рекреативна и Микс, где ће у најквалитетнијој Мастер категорији наступити екипе из Француске, Грчке, Италије и Хрватске – којима ће се придружити и два изабрана  тима из Србије.

Квалификациони турнир за Рекреативну категорију креће од 25. септембра жребом који ће обухватити 32 такмичарска пара – док ће полуфинала и финале за које ће се борити четири најуспешнија тима из квалификација бити одржана за викенд 30. септембра и 1. октобра.

Програм дана финала у Мастер и Рекреативним категоријама ће бити употпуњен мечом и у Микс категорији, у коме ће наступити два изабрана мушко-женска тима из селекције тимова тог профила који су учествовали на припремним турнирима за Падел Београд опен протеклих недеља.

За потребе манифестације најсавременији падел центар ће бити подигнут на шеталишту поред зграде Геозавода "Београд на води".

Улаз на Централни терен ће бити бесплатан за све посетиоце, а центар Падел Београд опена садржаће и зону за играче у којој ће се загревати и проводити време између мечева, као и зону за забаву навијача.

Падел је настао давне 1969. године у Мексику и тренутно је један од најмасовнијих и најбрже растућих спортова на свету. Иста ситуација је и у Србији, од када је пре 10 година у Зрењанину постављен први падел терен.

Време је било да наша земља добије прави и професионални турнир – Падел Београд опен, који ће бити реализован у сарадњи са једном од најутицајнијих фигура у овом спорту на свету – Паком Гонзалесом.

"Срећан сам што сам позван да кроз Падел Београд опен и бројне планиране пратеће активности у наредном периоду своје вишедеценијско искуство применим у кључној фази за развој вероватно најдинамичније растућег спорта са рекетом. Част ми је да у земљи таквих спортских легенди дам свој допринос у етаблирању и даљој промоцији и приближавању радости и ужитку играња падела међу свим генерацијама – у нади да ће и падел дати будуће велике шампионе из Србије", објаснио је Гонзалес.

Директор турнира и Падел центра у Кошутњаку Ђорђе Мијаиловић, истакао је да српска престоница добија највећи догађај овог типа у региону.

"Поносни смо што свим играчима и љубитељима падела приређујемо догађај највишег реномеа у смислу такмичења и забаве кроз програм премијерног Падел Београд опена, чиме Београд ауторитативно стављамо на мапу највећих такмичења у овом динамичном спорту у нашем региону и Европи", рекао је Мијаиловић.

"Србија је светски призната спортска нација – нарочито када су спортови са рекетом и лоптом у питању – и било је питање момента када ће се наш традиционални такмичарски дух, страст и креативност изразити у овом фантастичном и надасве приступачном спорту."

Додао је да ће организатори настојати да овим турниром скрену пажњу у којем смеру би падел требало да се развија у нашој земљи, како на професионалном, тако и на рекреативном нивоу.

"Желимо да откривамо и даље каналишемо домаће таленте ка професионалном сегменту бављења овим спортом, али и да његову популарност испратимо и у формалном смислу као спорту признатом у оквиру нашег система спорта. Такође, настојаћемо да омогућимо настанак што већег броја клубова и терена који ће успети да угосте играче – чији бројеви све чешће превазилазе капацитете постојећих терена широм Србије", додао је директор турнира.

У ревијалном делу програма очекује се учешће и познатих личности и бивших спортиста.

image