Песков: Због санкција Русији пати цео олимпијски покрет, надам се да ће разум победити

До Олимпијских игара у Паризу остало је још нешто више од 300 дана, а још није позната судбина руских спортиста

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Међународни олимпијски комитет (МОК) нарушава комплетан покрет санкцијама усмереним према руским спортистима.

Извршни комитет МОК-а у марту ове године препоручио је међународним спортским федерацијама да дозволе да они Руси који не подржавају Специјалну војну операцију учествују у такмичењима као неутрални спортисти.

У исто време, МОК препоручује да се оним спортистима за које се покаже да су повезани са Оружаним снагама Русије или руским безбедносним агенцијама забрани учешће на такмичењима.

"Што се тиче свих ових санкција Олимпијског комитета… На крају, сама идеја олимпијзма ће патити од њих, а пати и сада", рекао је Песков.

"Наравно, читава ова ситуација неће имати позитиван утицај на олимпијски покрет, тако да се надамо да ће разум победити, да ће дух олимпијзма тријумфовати и да ћемо поново бити интегрисани у олимпијску породицу."

Песков је истицао да би руски спортисти требало да се такмиче на Играма у Паризу у неутралном статусу, али МОК још није донео никакву званичну одлуку.

У неким спортовима Руси су се вратили на међународна такмичења, али у већини то није случај, због чега постоји опасност по комплетан спорт у земљи.

"Развој професионалног спорта без државе је немогућ, елитни спорт је неизводљив без државе. Наша земља чини велике напоре да настави континуитет када је у питању врхунски спорт", додао је Песков.

Олимпијске игре на програму су од 26. јула до 11. августа следеће године.