Спорт

Песков: Руси треба да иду на Олимпијске игре као индивидуални спортисти

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, уверен је да руски спортисти треба да учествују на Олимпијским играма у Паризу као индивидуални спортисти
Песков: Руси треба да иду на Олимпијске игре као индивидуални спортисти© РИА Новости

Извршни комитет Међународног олимпијског комитета је 28. марта препоручио међународним федерацијама да дозволе руским и белоруским спортистима, који нису подржавали специјалну војну операцију, да наступе на међународним такмичењима као неутрални такмичари.

"Ми, наравно, треба да одржавамо ниво наших спортиста, а то је немогуће без међународних такмичења. Знамо да ће још бити спортиста који ће на овим играма учествовати у личном својству. Уверен сам да морамо да учествујемо на овај начин", рекао је Песков за "РИА Новости" на маргинама Источног економског форума.

Песков је похвалио популаризацију спорта и здравог живота у Русији, али и подвукао колико је важно за професионалне спортисте да одрже висок ниво, за шта су им потребна међународна такмичења.

"Знамо да наше спортске власти веома активно раде на проналажењу алтернативних формата за међународна такмичења. Спортисти свакако морају да учествују на њима, веома нам је важно да одржимо висок ниво елитног спорта", рекао је Песков.

Олимпијске игре биће одржане у Паризу од 26. јула до 11. августа 2024. године, а још није коначно одлучено да ли ће на њима бити руских и белоруских спортиста.

Недавно је Украјина формирала коалицију за бојкот Олимпијских игара, уколико на њима учествује Русија, али је због тога убрзо уследила критика са самог врха Међународног олимпијског комитета.

image