Спорт

Боломбој за РТ Балкан: Звезда једна велика породица, примећујем доста сличности између Срба и Руса

Нови центар Црвене звезде Џоел Боломбој, изјавио је за РТ Балкан да нема сумње да ће предстојећа сезона бити одлична по српски клуб, као и да примећује доста сличности између Срба и Руса
Боломбој за РТ Балкан: Звезда једна велика породица, примећујем доста сличности између Срба и Руса© РТ Балкан / Александар Петровић

Боломбој је појачао редове српског клуба на позицији центра.

Иако су црвено-бели наступали у доста измешаном саставу у предсезони, сматра да је одрађен добар посао и да најбоље тек следи.

"Поприлично сам узбуђен, много момака је појачало тим и поприлично смо добро балансирани. Предсезона нам није дозволила да покажемо колико смо добри, доста играча је имало националне обавезе, повреде и ротација је увек била измешана. Тек последње недеље смо могли да тренирамо донекле комплетни", започео је Џоел.

Рекао је да ће сезона бити успешна и да је тим са Малог Калемегдана добро балансиран.

"Мислим да ће сезона бити добра сигурно, имамо флексибилност и опције на свакој позицији. Можемо да читамо игру и реагујемо на разне начине. Поседујемо плејмејкере који могу да асистирају на разне начине, шутере који погађају из свих позиција и нас који поентирамо око обруча."

Боломбоја посебно радује чињеница да ће играти са плејмејкером какав је Милош Теодосић.

"На личном нивоу, задовољан сам и срећан што ћу играти са правим плејмејкерима. Имао сам тај луксуз и током каријере, али играње са Теом ће бити нешто што никад нисам искусио. Са тачке гледишта какав је асистент, као и у ком је стадијуму у каријери, иако може на све начине да поентира, он гледа да прво асистира и то је његов менталитет. Рекао ми је да користим сваку прилику и ситуацију, да постављам добре блокове и да идем по све лопте", уз смех је рекао Џоел.

Џоел поседује веома занимљиву биографију. Отац му је пореклом из Конга, мајка Рускиња, а рођен је у Доњецку. Са три године, преселили су се у Америку.

Играо је за највеће екипе у Европи, попут ЦСКА и Олимпијакоса, али сматра да је Црвена звезда посебна на свој начин.

"Дефинитивно је другачије из много аспеката. Са ЦСКА ретко ко може да се пореди, јер тај систем, буџет и ресурсе нећете наћи на много места. У случају Звезде, дефинитивно је све оријентисано као у породици. Осећамо се сви као породица, као код куће. Од људи који се брину за нашу опрему, до тренера и играча, сви смо повезани."

Нови центар Звезде причао је о времену проведеном у Москви, о којој има само речи хвале.

"Уживао сам у времену проведеном у Москви. Град је један од најбољих на свету. Све можете да нађете тамо, све што вам треба. Од шопинга, хране, до места за изласке ако вам се то свиђа, мада то није нешто што ја волим. Веома је чисто, свиђа ми се што све има лак приступ, иако саобраћај није баш најбољи, али нигде није. Много људи помињало је и жалило се на време, али мени то није био велики проблем. Играо сам у Јути, потом и Милвокију, тамо је често снег и зиме су веома хладне. Тако да зима у Русији није била превелики проблем. Ситуација око продужетка уговора није била најбоље договорена, па смо наставили свако на своју страну. Ипак, морам да нагласим да сам уживао у сваком дану у Русији."

Боломбој је наступао и за репрезентацију Русије.

"Што се тиче репрезентације, време ми је било лимитирано, балансирао сам између клуба и обавеза за национални тим, али мислим да је на крају крајева све било лепо. Победили смо неке битне утакмице, нажалост су се после издешавале познате ствари, па нам је било забрањено учешће на интернационалним утакмицама, али мислим да смо извукли максимум из целе ситуације", рекао је кошаркаш.

По доласку у Београд, приметио је сличности између Србије и Русије.

"Видим сличности, поготово језичке. Пошто причам руски, примећујем неке сличне речи у Србији и успевам да повежем речи и реченице. Друга ствар коју примећујем да су и овде људи високи. Упоредивши са Американцима и остатком света, овде су мушкарци, жене и деца виши. Још једна ствар у којој сам видео сличности јесу зграде и архитектура. Видео сам и неке сличне, можда и исте статуе. Има доста сличности, закључио је Боломбој за РТ Балкан.

image