Спорт

Јовановић за РТ Балкан: Отказ сам добио због става Естоније према Русији, осудили су ме за 20 минута

Српски футсал тренер Владимир Јовановић нашао се у центру пажње домаћих и иностраних медија, када се појавила информација да је добио отказ из естонског футсал клуба Вимси, након што је на друштвеним мрежама честитао рођендан председнику Русије Владимиру Путину
Јовановић за РТ Балкан: Отказ сам добио због става Естоније према Русији, осудили су ме за 20 минута© Privatna arhiva

У разговору за РТ Балкан, Јовановић истиче да је платио цену слободе говора, да је згранут ониме што се догодило, објаснивши да се политика умешала у спорт.

"Много ружна ствар се десила неоправдано и неочекивано. Желим да се зна права истина. То што су пренели медији није права и цела истина како је до свега дошло", почео је Јовановић за РТ Балкан.

Он истиче да је у Вимсију, где је радио од децембра 2022. године, имао најсјајније искуство. Није ни слутио да ће због једне објаве на друштвеним мрежама остати без ангажмана у, како је навео, "најбољем клубу за који сам радио у ових 25 година".

"Видео сам у суботу да је Владимиру Путину рођендан и спонтано је све било. Знам како они у Естонији размишљају на ту тему, али опет размишљам - демократска земља и демократске вредности. Никог нисам вређао или позивао на насиље, просто је човеку био рођендан. Знате да у Србији многи на Србе и Русе гледају као на браћу. Само сам честитао рођендан човеку, као што бих честитао и вама. Никаква ружна конотација није постојала", почео је Јовановић да "враћа филм" на дешавања прошлог викенда.

"У року од 10 минута ме је звао председник клуба Андреј Головин и рекао 'молим те обриши, биће лоше и за тебе и за клуб'. Није са лошом намером то рекао, него зна како ствари функционишу, хтео је да ми помогне. Обрисао сам објаву, али 'принтскрин' је отишао у ФС Естоније. Знам од кога је и отишло, познајем га одлично, али нећу да цинкарим. Звали су председника клуба и рекли да због става државе према целој ситуацији и због тога како се Естонија опходи према Русији, је затражено да моментално добијем отказ. Нећу председнику да правим проблем, он је Рус. Човек ми се извинио, био је пред плакањем, питао је шта ми је то требало, али то је било спонтано", рекао је Јовановић у разговору за РТ Балкан.

Одлучио је да се истог тренутка врати у Србију, да не би изазивао додатне проблеме својим доскорашњим послодавцима.

"Моментално сам се спаковао и дошао у Београд. Захвалан сам клубу на свему, играчима, и пре свих, председнику клуба. Он је најбољи председник ког сам имао за ових 25 година. Не кривим их ни за шта, политика је просто изнад спорта, што је тужно и жалосно. Срамотно је да те у року од 20 минута осуде без питања, савета или мање санкције, без опомене. То је бих ја учинио неком овде ко не зна како ствари функционишу у мојој земљи. Али не може мени нико да забрани јавно мишљење ако не вређам или не позивам на насиље. Шта мене брига да ли неко честита рођендан Бајдену или Зеленском? Не може нико да забрани ни мени ни њима да изразе своје мишљење."

Јовановић истиче да није ни наслућивао да би због поменуте објаве могао да изгуби посао.

"Нисам очекивао. Искрено, за новац који сам тамо добијао за месец дана, ја бих овде морао шест месеци да радим. Наравно да никад то не бих радио да сам мислио да може да дође до отказа. Али то је мој став, изгледа да у овом свету лажне демократије све може. Покушали су да ми објасне свој поступак питањем: Шта да смо ми дошли у Србију и кажемо - Слава Украјини? Ја сам им рекао да Украјинци купују станове у Србији и нико им ништа не говори, нико нема никакав проблем, живе нормално. Не могу да верујем да у Европи у 21. веку то још постоји, да не можеш да кажеш шта мислиш. Са спортске стране сам оставио најбољи могући утисак, али то што су они умешали политику у 20 минута објаве... Клуб стварно нема везе с тиме, нисам хтео да правим проблем председнику клуба и слично. Хтео сам да га испоштујем и имам велику захвалност према њему."

Током година, Јовановић је радио у више иностраних земаља и истиче да "нигде никакав проблемчић није био".

"Повређен сам, доживео сам за 20 минута постанем 'персона нон грата', која не позива ни на какво насиље. Згранут сам. Радио сам на Кипру, у Црној Гори, у Новом Пазару, где није увек била једноставна средина за рад, у Финској, у Јордану, сада Естонији. Не могу да кажем да је ово сад мрља, не мислим да сам нешто лоше урадио. Таргетиран сам, изашао сам у све медије као да сам не знам шта урадио. Ем што сам остао без посла, ем што сам таргетиран да ће то сад остати забележено негде у Европи да ја нећу моћи да радим, осим негде на Истоку. То је катастрофа. И новинару из Русије који ме је контактирао рекао сам да мене политика не интересује, да су Украјинци и Руси браћа, да је за мене то исти народ. То што их је неко завадио, као овде нас, за мене је то катастрофа. Браћа се у селу побију око метра међе, а не народи. За мене је тај рат без смисла, јер се браћа убијају", закључио је Владимир Јовановић у разговору за РТ Балкан.

image
VV inauguration
banner