И Алкаразу је јасно - сад се Новак пита: "Све сам закомпликовао..."

Повратак на прво место АТП листе до краја године биће тежи задатак за Карлоса Алкараза него што је морао да буде, након неуспеха на мастерсу у Шангају

Шпански тенисер Карлос Алкараз доживео је болан пораз у среду у осмини финала мастерса у Шангају од Григора Димитрова, након што је Бугарин успео да слави после преокрета.

Овај пораз је дошао убрзо након испадања другог тенисера света у полуфиналу турнира у Пекингу прошле седмице, па су се Алкаразу сада смањиле шансе да спречи Новака Ђоковића да стигне до 400. недеље на врху АТП листе.

"Истина је да је Димитров играо веома добро. Био је на вишем нивоу у односу на мечеве које смо играли раније. Није имао падове. Мислио сам да ће се меч одвијати другачије после првог сета, који је био јако тежак за њега. Направио сам неке грешке које нису биле значајне на почетку другог сета, али није ми допустио да се вратим у меч. Покушао сам да играм свој тенис, али нисам могао. Бранио сам се читав мећ, без шансе да одиграм агресивније као што сам желео. Морам да научим да одржим концентрацију у тренуцима као оним на почетку другог сета, када нисам био добар уопште. Увек кажем да можеш више да научиш из пораза него победе. Понећу са собом много лекција које ће ми помоћи да будем бољи. Морам више да радим на неким стварима како бих побеђивао најбоље. Пре него што се будем такмичио поново, радићу на неколико аспеката игре", рекао је Алкараз.

Након пораза у Шангају, у трци за Завршни мастерс у Торину он има 8.445 бодова, 500 мање у односу на Ђоковића (8.945). То значи да ће Србин остати први играч света на крају 2023. године ако скупи више бодова од Шпанца на мастерсу у Паризу и Завршном мастерсу у Торину.

"Желим да одиграм најбоље што могу у Базелу, где ћу играти на наредном турниру. Знам да се циљ да завршим као број 1 закомпликовао са овим последњим резултатима. Биће тешко, али желим да покушам. Покушаћу да освојим наредне турнире", додао је Алкараз.

Наредна станица за њега је Базел, турнир у том швајцарском граду је на програму од 23. до 29. октобра, а Алкараз би могао да освоји максимално 500 бодова освајањем трофеја.