Спорт

Борба за светски тениски трон: Алкараз пропустио велику шансу, сада је све у Новаковим рукама

Претходни пут када смо правили пресек бодова, млади Шпанац је био у великој предности, али је пропустио прилике и сада је све у рукама најбољег српског спортисте
Борба за светски тениски трон: Алкараз пропустио велику шансу, сада је све у Новаковим рукамаGetty © Clive Mason

Новак Ђоковић има велику шансу да годину заврши као најбољи тенисер на свету и самим тим дође до невероватног достигнућа од 400 седмица на првој позицији.

Ђоковић је тренутно први, али је врло лако могао да изгуби трон због распореда турнира у финишу сезоне и "гладног" Карлоса Алкараза који је најавио нови поход на врх.

Новак је одлучио да прескочи кинеску турнеју и пријави само мастерс у Паризу и Завршни турнир у Торину, док је његов први изазивач играо у Пекингу, потом на мастерсу у Шангају, те поред два наведена такмичења на којима ће учествовати Србин, придода и "петстотку" у Базелу.

Међутим, момку из Мурсије сви планови пали су у воду – у Пекингу је заустављен у полуфиналу (освојио само 180 бодова), док је у Шангају изгубио већ у четвртој рунди (то му је донело тек 90 бодова).

Иако је Ђоковић изгубио укупно 750 бодова јер је у ово време, прошле сезоне, освајао пехаре у Тел Авиву и Астани, задржао је више од 2.200 више од Алкараза. Тренутно има 11.045, док ће Шпанац од понедељка бити на 8.805 бодова.

Након неуспеха у Шангају и пораза од Григора Димитрова, тренутно други играч планете свестан је у каквој је ситуацији.

"Пропустио сам много прилика да завршим годину као 'број 1", рекао је Алкараз.

"Желим да дам све од себе у Базелу, који ће ми бити следећи турнир. Знам да је долазак до циља, а то је да годину завршим као први на свету, сада закомпликован због последњих резултата. Биће тешко, али желим да покушам. Покушаћу да освојим следеће турнире."

Али шта то конкретно значи за циљну равнину у 2023. години?

Упоредо са АТП пласманом, који је двогодишњи систем, сваке сезоне води се и АТП трка за пласман на

Завршни турнир. У тој трци урачунати су само бодови из актуелне године и ситуација је тренутно следећа:

Ђоковић има округло 500 бодова више од Алкараза.

Тачније, поред његовог имена стоји 8.445 бодова, док је Карлитос на 7.945.

Када се са језика бројева вратимо на речи, то значи да је сада све у рукама најбољег српског спортисте.

Чак и у случају Алкаразове титуле у Базелу, који носи 500 бодова, пред последња два такмичења би били изједначени.

Тада би, једноставно, први био онај који забележи боље резултате на мастерсу у Паризу и Завршном турниру у Лондону.

Већ смо рекли да Ђоковић до краја планира наступ само на та два турнира – у "Берсију" брани финале, док је у престоници Пијемонта дошао до трофеја без иједног пораза. У преводу, то је 2.100 освојених бодова, па у случају да буде шампион на та два турнира, зарадио би 400 бодова.

Новаков максимум, дакле, на крају 2023. године износи 11.445 бодова, и то под условом да по повратку на терен без пораза освоји два изузетно јака турнира.

С друге стране, Алкараз пре годину дана није играо у Торину, што му на талону доноси 1.500 бодова, док је у Паризу стигао само до четвртфинала (на мастерсима оно вреди 180 бодова). У Базелу је стао у полуфиналу, па и ту има шансу да добије додатних 200.

Оно што њему представља проблем јесте притисак и чињеница да сада нема право на грешку – мора све да осваја како би завршио бољи од Новака. Тренутно је пољуљан и евентуални неуспех у Швајцарској би га додатно одаљио од жељеног циља.

Такође, сигурно ће осећати истрошеност због константних напора и путовања са континента на континент.

Ако Ђоковић успе да сачува прву позицију и после Завршног мастерса у Торину, он ће 400. недељу започети већ дан касније, 20. новембра.

Али то значи да ће и у 2024. годину ући као најбољи тенисер света. Стога би био осигуран на првом месту још месец и по дана, тј. стигао би до 406 недеља на врху АТП ранг-листе. Уколико то буде био случај, Београђанин би по осми пут окончао календарску годину као најбољи на свету.

Он је већ апсолутни власник рекорда са седам таквих година, испред Пита Сампраса (шест).

image
VV inauguration
banner