Спорт

Опет политичка одлука у спорту: МОK суспендовао Олимпијски комитет Русије

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета (МОK) суспендовао је Олимпијски комитет Русије (ОKР) до даљег
Опет политичка одлука у спорту: МОK суспендовао Олимпијски комитет РусијеGetty © Paul Gilham

Овај потез је уследио након што је ОKР признао регионалне комитете четири територије које је Русија припојила својој федерацији, преносе "РИА Новости".

ОKР је у четвртак признао Олимпијске савете припојених територија Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја.

Већ следећег дана, шеф Националног олимпијског комитета (НОК) Украјине Вадим Гуцајт, упутио је званично писмо председнику МОК Томасу Баху са захтевом да се питање санкција изнесе на разматрање на следећем састанку Извршног комитета те организације.

Како се наводи у саопштењу Министарства омладине и спорта Украјине, Бах је у одговору на писмо рекао да је Међународни олимпијски комитет започео истражни поступак. Као резултат тога, МОК је одлучио да суспендује РОК до даљег.

"Одлука РОК да укључи четири олимпијска савета у своје чланство представља кршење Олимпијске повеље јер крши територијални интегритет Украјине. РОК се суспендује одмах до даљег. РОК више не може да делује као НОК и прима средства из МОК", рекао је директор комуникација организације Марк Адамс.

МОK је саопштио да је признање тих области "кршење Олимпијске повеље јер крши територијални интегритет Националног олимпијског комитета Украјине".

Kао одговор, ОKР је назвао суспензију "још једном контрапродуктивном одлуком са очигледним политичким мотивима".

Пријем на Олимпијске игре у Паризу

Многи су се питали да ли ће ова одлука МОК утицати на пријем руских спортиста на Олимпијске игре у Паризу. Према Адамсовим речима, све раније донете одлуке и изречене изјаве остале су на снази.

"Процес враћања РОК ће се одвијати на исти начин као и процес враћања било којег другог суспендованог НОК. Препоруке (за спортисте) остају на снази, МОК задржава право да одлучује о пријему неутралних спортиста. У тражено време суспензија РОК неће утицати на одлуку о пријему неутралних спортиста на Игре. Технички, све ће тећи исто као и до сада у складу са препорукама МОК. Не постоји рок за одлуку о учешћу неутралних спортиста, увек смо разговарали о томе. Биће донета у одговарајуће време, мислим да ће то бити мало пре Олимпијских игара", рекао је Адамс.

Иако је Извршни комитет још у марту дао препоруке да би руски и белоруски спортисти требало да се такмиче као неутрални спортисти, још није донета дефинитивна одлука о њиховом наступу на Олимпијским играма 2024. године, које су на програму за мање од 12 месеци.

Према речима бившег руског министра спорта Павла Колобкова, РОК би требало да употреби све могуће методе да оспори суспензију, али ће у овој ситуацији бити тешко било шта променити.

"Сматрам да је ова одлука потпуно неоснована и да не одговара ни духу ни одредбама Олимпијске повеље. Надам се да ће Олимпијски комитет Русије употребити сва могућа средства да оспори ову одлуку. Биће тешко јер сада заиста имамо превише политике у спорту. Али у исто време треба да се боримо и бранимо наша легитимна права Олимпијског комитета и наших спортских савеза. Надам се да ће МОК ипак донети праведну одлуку, можда не тако брзо, али ипак - прихватиће. Сада су у таквом периоду, сигуран сам да ће, када дођу нови лидери, вероватно доћи до нове ситуације", нагласио је Колобков.

image