Спорт

Руси се враћају на Параолимпијске игре 2024. - МОК одредио под којим условима

Руски спортисти добили су право да се такмиче на Параолимпијским играма 2024. године у Паризу у индивидуалном и неутралном статусу, објављено је у саопштењу Међународног параолимпијског комитета (МПК)
Руси се враћају на Параолимпијске игре 2024. - МОК одредио под којим условимаGetty © Clive Mason / Staff

Одлука је донета на генералној скупштини у Бахреину у петак, па то значи да ће руски параолимпијци моћи да се такмиче у Паризу од 28. августа до 8. септемра 2024. године.

"Због делимичне суспензије, Руски параолимпијски комитет (РПК) губи сва права чланства у МПК, али његови спортисти имају право да учествују у индивидуалном и неутралном статусу на Параолимпијским играма 2024. у Паризу", наводи се у саопштењу.

У новембру 2022, Генерална скупштина МПК одлучила је да суспендује чланство РПК. У мају, Руски параолимпијски комитет је добио поврат на функцију преко трибунала и предао своју понуду за учешће на Параолимпијским играма 2024. у Паризу.

Руским параолимпијцима није било дозвољено да се такмиче на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016, док су 2018. у Пјонгчангу наступили у неутралном статусу.

оком 2022. године, Међународни олимпијски комитет (МОК) препоручио је међународним спортским федерацијама да не дозволе руским и белоруским спортистима да учествују на међународним такмичењима због ситуације у Украјини. Тимовима из Русије и Белорусије је првобитно било дозвољено да учествују на Параолимпијским играма у Пекингу, али је након 17 сати МОК променио своју одлуку и забранио им учешће на Играма.

image