Спорт

Бах: Суспензија Олимпијског комитета Русије неће утицати на одлуку о наступу на Играма у Паризу

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах изјавио је да не постоји рок за укидање суспензије Олимпијском комитету Русије (РОК) и да ће то зависити од развоја ситуације
Бах: Суспензија Олимпијског комитета Русије неће утицати на одлуку о наступу на Играма у ПаризуGetty © Tullio M. Puglia / Stringer

Суспензија је потврђена у четвртак, након што је РОК признао регионалне комитете четири територије које је Русија припојила својој федерацији.

Олимпијски комитет Русије је признао Олимпијске савете припојених територија Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја.

"Не постоји рок за подизање суспензије, остаће на снази до даљег. Пратићемо развој ситуације", изјавио је Бах на састанку Извршног комитета МОК-а у Мумбају.

"Нисмо дисквалификовали руске спортисте јер немају ништа са укључивањем ових региона у Олимпијски комитет Русије, то је учинио искључиво РОК. Не кажњавамо спортисте због потеза њихових влада, наш задатак је да штитимо спортисте и њихова права."

Шеф Националног олимпијског комитета (НОК) Украјине Вадим Гуцајт, упутио је званично писмо Баху са захтевом да се питање санкција изнесе на разматрање на следећем састанку Извршног комитета.

Како се наводи у саопштењу Министарства омладине и спорта Украјине, Бах је у одговору на писмо рекао да је Међународни олимпијски комитет започео истражни поступак. Као резултат тога, МОК је одлучио да суспендује РОК до даљег.

Међутим, према речима првог човека, овакав развој ситуације неће утицати на одлуку о наступу руских спортиста на Олимпијским играма у Паризу наредне године.

Како је навео, МОК ће о дозволама спортистима из Русије координисати са спортским федерацијама.

"Време нам не ствара притисак, задржали смо право да позовемо неутралне спортисте са руским пасошима. МОК неће имати никакву улогу у томе, позивнице ће бити директан договор са међународним федерацијама и, ако буде потребе, са националним савезима. Неће представљати Русију, ни РОК, стриктно ће бити индивидуални и неутрални спортисти", додао је Бах.

Иако је Извршни комитет још у марту дао препоруке да би руски и белоруски спортисти требало да се такмиче као неутрални спортисти, још није донета дефинитивна одлука о њиховом наступу на Олимпијским играма 2024. године, које су на програму за мање од 12 месеци.

Неке спортске федерације још треба да установе критеријум за учествовање спортиста са руским пасошима, али постоје и они спортови, попут атлетике, у којима је Русима потпуно забрањен наступ на међународним такмичењима.

image