Спорт

Украјински фудбалер побегао из Шахтјора, сумња се да је отишао у Русију

Потпуно бизарна и невероватна сцена догодила се у Шахтјору из Доњецка, највећем украјинском фудбалском клубу
Украјински фудбалер побегао из Шахтјора, сумња се да је отишао у Русију© Youtube screenshot/FC Shakhtar Donetsk

Млади фудбалер Александер Роспутко, који игра за омладински тим Шахтјора, побегао је и у клубу трагају за њим после наступа у Европи.

Роспутко је након утакмице са Антверпеном у Холандији у омладинској Лиги шампиона, требало да се врати са екипом у Украјину, али то није урадио.

Медији пишу да је 19-годишњак дошао на аеродром, "чекирао се" на лет за Варшаву, али није ушао у авион са остатком делегације. Искључио је телефон, од тада му се губи траг и није познато где се тренутно налази.

Одмах је нестанак пријављен полицији која и даље трага за њим, пуних десет дана. Утакмица је играна 4. октобра, а млади везиста је свих 90 минута провео на терену у победи свог тима (2:1).

"Можемо да потврдимо да се Александер Роспутко није вратио у Украјину после утакмице са Антверпеном", стоји у саопштењу Шахтјора.

"Играч је добио бординг карту, предао пртљаг, али се није појавио на укрцавању у авион. Не можемо рећи у ком правцу је отишао. У клубу се надају да ће се играч вратити у блиској будућности. Обратили смо му се званичним писмом, захтевајући да се врати у базу тима у року од пет дана. Ако се не врати, уговор ће бити прекинут на штету играча. Клуб задржава права да захтева финансијску компензацију од играча", додаје се.

Како пишу локални медији, постоје две верзије приче и ниједна до сада није потврђена.

Према првој, он је побегао из клуба и преко Истанбула отпутовао у Русију, где жели да настави каријеру. Александер наводно није прихватао генерални став Украјине према Руској Федерацији, често је то истицао, што је доводило до сукоба са саиграчима. Такође, његови родитељи живе у Доњецку и на страни су Русије.

Према другој верзији, он није могао да обезбеди нови уговор са наранџасто-црнима, док му тренутни услови не одговарају.

У редовима вишеструког украјинског шампиона верују да је бекство унапред испланирано.

"Да смо знали да постоје предуслови да се ово догоди, играч би остао у Украјини и не би пошао на утакмицу омладинске Лиге шампиона."

Према писањима медија, Роспутко је отишао у Санкт Петербург, где намерава да потпише за фудбалски клуб Звезда, који се такмичи у трећем рангу.

Међутим, поставља се питање како ће потписати уговор за други клуб, ако има актуелан са Шахтјором који важи до лета.

Мала је вероватноћа да ће Украјинцима платити компензацију у случају прекида уговора. Такав корак би могао да доведе до кршења свих могућих међународних прописа и може имати далекосежне последице.

"Поступаћемо искључиво у оквиру важећег законодавства. Играч мора да одговара као запослени у клубу и као држављанин Украјине који је прекршио услове уговорних односа и одредбе правила за прелазак границе ако се благовремено не врати у земљу", закључује се у саопштењу украјинског клуба.

Александер Роспутко је био члан омладинске репрезентације Украјине за коју је наступио четири пута.

image