Спорт

Мастерс у Паризу – турнир који припада Новаку Ђоковићу

Доказа да је Србин највећи тенисер свих времена има много – ово је само један од њих
Мастерс у Паризу – турнир који припада Новаку ЂоковићуGetty © Dean Mouhtaropoulos

Новак Ђоковић доминантна је фигура у светском тенису у претходних 15 година, рекордер је по броју гренд слемова и мастерс титула, недеља на првом месту, па се његово име појављује и у готово свим категоријама на појединачним турнирима.

Ако је Аустралијан опен његов омиљених гренд слем (има 10 трофеја), од турнира из серије 1.000 то је сигурно мастерс у Паризу.

На званичној страници такмичења из француске престонице на Википедији, у секцији "рекорди", постоји осам различитих ставки – свих осам припада Новаку Ђоковићу.

Светски "број 1" је тенисер са највише пехара (6), као и највише одиграних финала. Чак осам пута је долазио до последњег меча у "Берсију", последњи пут пре 12 месеци, када је од њега бољи био Холгер Руне.

Поред тога, Ђоковић је играч са највише узастопних титула (три), највише узастопних финала (такође три), највише одиграних мечева (54), највише победа (45), највише узастопних тријумфа (17) и највише учешћа на турниру (17).

Потпуно је јасно да може да се каже да Новак полаже потпуно право на пехар у облику стабла дрвета и да је без премца када је историја последњег мастерса у сезони у питању.

И не само то, нестварно звучи податак да је Ђоковић започео 397. седмицу на првом месту АТП ранг-листе.

Новак је тако дошао до невероватног броја, који представља збир недеља 18 играча заједно, од укупно 28, колико их је у историји тениса било на трону.

Србин је сада сам успео оно што су збирно Стефан Едберг (72), Џим Куријер (58), Густаво Киртен (43), Енди Мари (41), Илија Настасе (40), Карлос Алкараз (36), Матс Виландер (20), Данил Медведев (16), Енди Родик (13), Борис Бекер (12), Марат Сафин (9), Џон Њукомб (8), Хуан Карлос Фереро (8), Томас Мустер (6), Марсело Риос (6), Јевгениј Кафељников (6), Карлос Моја (2) и Патрик Рафтер (1).

АТП ранг-листа се формира од 1973. године и њен апсолутни рекордер је управо Нова са 87 седмица више од првог пратиоца Роџера Федерера (310).

Шестоструки шампион у "Берсију" и ове сезоне је први фаворит за титулу, у првом колу ће бити слободан, док га у другом очекује дуел са победником меча Миомир Кецмановић – Томас Ечевери.

Бен Шелтон неће му бити препрека у трећој рунди, пошто је већ на старту изгубио од Алехандра Давидовича Фокине, док би са Карлосом Алкаразом могао да се састане у финалу.

Мастерс у Паризу на програму је од 30. октобра до 5. новембра и игра се за наградни фонд од 5.779.335 евра.

image