Спорт

Новак о Бекеру и Надалу у епизоди: "Ма, каква пензија када сам најбољи"

Најбољи тенисер свих времена на конференцији за медије пред мастерс у Париз послао поруку противницима да се не надају да ће се ускоро повући
Новак о Бекеру и Надалу у епизоди: "Ма, каква пензија када сам најбољи"© Rolex Paris Masters

Новак Ђоковић стигао је у Париз, одрадио први тренинг у хали "Берси" и потом одговарао на питање новинара.

Ђоковић ће учествовати на мастерсу у престоници Француске, на којем брани финале, а потом путује у Торино на Завршни турнир.

Једно од питања било је и да прокоментарише изјаву Рафаела Надала, који је признао да је Новак најбољи тенисер свих времена.

"Драго ми је ако је Надал то рекао, али ја нисам тај који мора о томе да разговара. Морам да се фокусирам на своје циљеве и највише сам поносан што сам и даље способан да се надмећем на овом нивоу", рекао је Ђоковић.

"Захвалан сам што сам у позицији у којој сам тренутно. И даље се осећам младо када је реч о мом телу. Добро ме служи, освојио сам три од четири гренд слема."

Светски "број 1" имао је јасну поруку за ривале – неће скоро у пензију.

"Где год да играм, желим да победим. Нема сумње у то, али највећи циљеви су оне које сам поменуо. Тренутно имам, назовимо то луксузом, да бирам турнире на којима ћу играти. Да организујем свој распоред тако да могу да будем на врхунцу форме на турнирима на којима поставим највише циљеве."

Када се говори о повлачењу, сматра да није од оних играча који о томе размишљају док су на врху.

"Постоје наравно разлике између тенисера у прошлости. Неки од њих су мислили да је најбоље напустити тенис када си на врху. Други су мислили да када схватиш да не можеш да освојиш највеће турнире и да губиш од млађих момака, онда одеш. Више припадам другој групи. Докле год сам главни кандидат за освајање гренд слемова и највећих турнира у овом спорту, нећу га напустити. Наравно, под условом да се не деси нешто друго што ће довести до губитка мотивације. То тренутно није случај."

Једна од ретких ствари које му недостају јесте златна медаља са Олимпијских игара. Бронзано одличје је освојио 2008. године.

"Наравно, следеће године су Олимпијске игре. Заиста желим да остварим добар резултат на њима, да представљам своју земљу. Дејвис куп је такође нешто што ме инспирише."

"Руне је са Бекером направио веома добар избор"

Једна од тема на конференцији била је и "свежа" сарадња његовог некадашњег тренера Бориса Бекера и Холгера Рунеа.

"Веома добар избор. Борис је легенда. Он разуме игру веома добро. Изузетно интелигентан, паметан, смирен и самопоуздан човек", изјавио је Новак и додао:

"Борис ми је драг пријатељ, драго ми је да је поново тренер на Туру. Неће ми бити пријатно да буде у противниковом боксу, ако будем играо са Холгером. Али волим њега и његову породицу."

Говорио је и о младом Данцу који је прошао кроз велику кризу у другој половини ове године.

"Холгер је млад играч који се етаблирао као Топ 10 тенисер. Једна је ствар пробити се на нови ниво, а сасвим друго освајати Слемове. Он учи о томе. Нормално је да има осцилације. Знам га дуго, тренирали смо заједно. Има огроман потенцијал, онај који подразмева освајање гренд слема нема сумње", сматра први рекет света.

Још једном се осврнуо на велики проблем у тениском свету – различите лоптице на сваком такмичењу.

"Ово је пети турнир у низу на ком се игра са другачијим лоптицама. То је проблем. Потребна нам је константност. Постоји разумевање од стране АТП-ја. Ускоро ће бити организован састанак", закључио је Ђоковић.

image
VV inauguration
banner