Спорт

РТ Балкан на утакмици руско-српског пријатељства: Српске заставе, ћевапи и српска музика

Редакција РТ Балкан је била гост московског ЦСКА на утакмици са Оренбургом, која је била посвећена дану руско-српског пријатељства

Московски ЦСКА је у утакмици руског Купа победио екипу Оренбурга са 3:1, а "армејци" су тај меч посветили руско-српском пријатељству.

Навијачима су поклањане српске заставе, на стадиону су се јели ћевапи, а утакмици су присуствовали и људи из амбасаде Србије.

О акцији московског клуба, детаљно је говорио Владимир Јурин, заменик генералног директора за развој клуба.

"Срби су увек добро играли у ЦСКА. Можете се сетити Тошића и Красића. Одлучили смо да направимо причу о Србији и њеној култури. Такође морате да схватите да су односи између земаља веома добри, посебно међу навијачима. Видимо да се многи људи позитивно изјашњавају о нашем српско-руском догађају. Овде има доста људи са српским заставама, не само онима које ми овде делимо, већ доносе и своје. На утакмици су били присутни и представници амбасаде Србије. Састајемо се и са њима, имамо заједнички пројекат. За нас се овде ради и о изградњи односа између клуба, могу да кажем између руског фудбала и ове прелепе земље", рекао је Владимир Јурин, заменик генералног директора за развој клуба.

На утакмици је било и српске хране и српске музике.

"Наш однос са навијачима је такав да би све требало да буде прилично једноставно. Ту је 'фан зона', фото зона где можете да се сликате, делимо заставе уз које можете да бодрите српске фудбалере ЦСКА. Имамо аутограм сесију са две српске фудбалерке из женског тима ЦСКА. Колики су допринос историји ЦСКА дали српски фудбалери, показујемо и на друштвеним мрежама. Имамо и доста српске музике и дајемо људима прилику да пробају српску кухињу. Имамо зону са ћевапчићима", рекао је Јурин.

Невена Дамјановић, српска репрезентативка и капитен ЦСКА, већ две и по године игра у Москви и каже да се осећа као код куће од првог дана.

"Ово је изузетно леп и веома важан догађај. Културе наших народа су веома сличне. Поготово у последњих неколико година, када смо се додатно зближили. Ја сам од првог дана у клубу сјајно прихваћена, стално имамо српску заставу на трибинама и лепо је осећати се као код куће. Уживам у Москви."

Милан Гајић је прошлог лета стигао у Москву, а каже да се брзо прилагодио животу у Русији.  

"Треба неговати добре односе наших држава и народа. Било је задовољство, ово је леп повод да се наши људи окупе. Чујем да их је било доста, а видео сам много српских застава. Већ сам добро савладао руски језик, трудим се и видим да иде у добром правцу. Одлично смо прихваћени од почетка. Руски играчи су нам помогли да се упознамо са културом и традицијом. Заиста смо презадовољни у Москви", рекао је Гајић и објаснио због чега се српски фудбалери, готово увек, добро покажу у Русији.

"Мислим да је сличан менталитет, знају шта од нас могу да очекују, лако се привикавамо и после неког времена се не осећамо као странци. Овде се заиста игра добар фудбал и наши играчи пружају добре партије.

Саша Здјелар је, такође, уживао у утакмици, а признаје да то што долази из Србије "отвара сва врата у Москви". 

"За све нас је било прелепо. Ми се овде осећамо као код куће. Много су нас лепо прихватили и задовољан сам како, генерално, гледају на нас. Надам се да су људи на трибинама и око стадиона уживали. Када кажемо да смо из Србије, свуда имамо отворена врата", рекао је Здјелар.

image