Спорт

Саша Здјелар из Русије за РТ Балкан: Партизан може да се издигне, у Москви се осећам као код куће

Српски фудбалер Саша Здјелар, некадашњи капитен Партизана, а сада члан тима ЦСКА из Москве, за РТ Балкан причао је о шансама црно-белих у предстојећем "вечитом" дербију, али и о животу и фудбалу у главном граду Русије
Саша Здјелар из Русије за РТ Балкан: Партизан може да се издигне, у Москви се осећам као код куће© ATA Images

Здјелар је током каријере учествовао у неколико "вечитих" дербија, чак био капитен Партизана, те је открио шта то овај меч чини посебним у свету фудбала.

"Пре свега, привилегија је бити део било ког дербија на свету. То значи да браниш боје и љубав према свом клубу. За нас Србе то је највећи меч и највећа ствар у фудбалу, поготово момке који воле тај клуб од малена. Наш дерби се истиче по томе што немамо пуно тих мечева, буде их три максимално годишње и направи се еуфорија какве нема пуно на свету. За нас, овај меч је празник и емоција", рекао је Здјелар.

Упркос томе што се Партизан налази у незавидној ситуацији, Саша мисли да његови некадашњи саиграчи могу да се издигну и дођу до позитивног резултата.

"Предвиђање и прогнозу немам, када сам их играо, говорио сам да сваки носи своју причу, свој резултат и ситуацију. Пред сваки дерби је неко у бољој, неко у лошијој ситуацији. Дерби некима значи да се потврде, други да се поправе. Партизан је сада у не тако доброј ситуацији, резултате какве су остварили нису очекивали, али овај меч доноси нешто непредвиђено. Ја сам уз мој клуб и надам се да се момци могу издићи из ове ситуације и да направе прави резултат."

Здјелара је каријера водила по разним крајевима света. Играо је за ОФК Београд, Олимпијакос, Мајорку и Партизан.

Од лета прошле године, Здјелар је члан ЦСКА из Москве, у којем је, како каже, презадовољан.

"Играо сам у великим клубовима, задовољан сам каријером. Као и у животу, успони и падови су чести. После омладинског СП одлазим у Олимпијакос, имао сам тежак период, ишао потом на Мајорку, али је онда уследио најлепши део каријере у Партизану."

"Прошле године је дошла понуда руског клуба, својеврсног гиганта и прихватио сам је без размишљања. Задовољан сам како ствари функционишу у животу и каријери, може горе, али може и лошије. Гледам увек и само у напред, у будућност. Нема враћања уназад, даћу све од себе да што дуже останем на високом нивоу и да дам себе фудбалу колико је могуће", изјавио је Здјелар.

Српски фудбалер детаљније је описао руску лигу и њихове клубове.

"Руска лига је тешка лига, то често говорим. Тешка јер има пуно добрих играча и екипа. Не схватамо колико имају великих клубова. Огромна су земља, клубови широм земље су квалитетни, стадиони прелепи, модерни и квалитетни. Московски тимови предњаче, али ту су и Зенит, Краснодар, Ростов, сви играју одличан фудбал, има прегршт добрих екипа и играча и то нема на пуно места на свету."

У Москви, Саша има српско друштво у виду Милана Гајића, али генерално је ситуација таква да се у главном граду Русије осећа као код куће.

"Гаја и ја смо ту, супер смо, прихватили су нас јако добро. Ми смо у Москви као и код куће, има наших људи, ресторана и људи нас генерално и искрено воле и ту нема дилеме. Прате наше играче и цене их. Током Мундијала у Катару, сви су навијали за нас и то се осети у медијима и међу људима", рекао је Здјелар.

Некадашњи капитен Партизана није искључио повратак у редове српског тима, али тренутно је фокусиран на ЦСКА.

"Планови за будућност, рекао сам да је да што дуже играм на високом нивоу и да видим колико могу да се ту задржим. Ако ситуација дозволи, желим на још већи ниво и то треба да буде импреатив за све играче. Партизан је део мене, ја без њега не могу, знам шта се дешава на дневној бази, тамо су ми пријатељи, тамо ми је породица, сви моји људи. Повратак не може да не буде опција у неком тренутку, али отом - потом. Када се скоцкају ствари и када осетим да је моменат. Волео бих, али тренутно су планови другачији. Максимално сам фокусиран на ЦСКА и садашње изазове", закључио је Здјелар.

image
VV inauguration
banner