Спорт

Топ 25 играча који пропуштају Светско првенство у Катару

Највећа фудбалска смотра ове године је у Катару, где ће се звезде овог спорта окупити поводом Светског првенства. Ипак, повреде, свађе са селектором и лош квалификациони циклус, утицали су на то да на предстојећем Мундијалу неће бити неких од најквалитетнијих фудбалера данашњице.
Топ 25 играча који пропуштају Светско првенство у КатаруGetty © Daniel Mihailesc

Светско првенство у Катару сматра се за једно од најспецифичнијих у досадашњој фудбалској историји.

Сама чињеница да се Мундијал игра у периоду од новембра до децембра, да се прекидају клупске сезоне и обавезе, као и да није било времена да репрезентативци проведу заједно више од недељу дана пре Мундијала, довољно говори о томе колико ће првенство у Катару бити у најмању руку чудно.

Бројни навијачи тврде да нема ни оне препознатљиве еуфорије, или ситуација где се траже годишњи одмори како би се пратила највећа фудбалска светска смотра.

И док многи, чак и они најстручнији, цене да је чињеница да играчи долазе у пуној форми и тренажном процесу - одлична за квалитет фудбала, утисак је да ће Светско првенство у Катару протећи без великог броја изузетно квалитетних фудбалера.

Бројне повреде, лоша форма, расправе са селекторима, или подбацивање у квалификационом циклусу, кројиле су изглед предстојећег Мундијала.  

Тако се долази до списка од минимум 25 играча које би љубитељи фудбала желели да гледају у Катару, али из поменутих разлога неће моћи.

Повреде тела, али и карактера

Прву категорију чине они који због разних повреда, операција, опоравка, свађе са селектором, или једноставном одлуком истог, нису успели да се нађу на списку од 26 играча своје репрезентације.

Карим Бензема - Шокирана је била фудбалска јавност када је сазнала да због повреде квадрицепса на левој нози, актуелни власник и освајача Златне лопте, мора да се опрости од Светског првенства.

Није нападач био у најбољој форми, чак је пропустио велики број утакмица Реала у финишу првог дела сезоне, али се у његов квалитет и класу никада не сумња, што је показао највише прошле, невероватно успешне сезоне.

Први извештаји прогнозирали су да Бенземе неће бити у првом мечу "триколора" против Аустралије, али је фудбалски савез Француске потврдио да ће најбољи играч на свету пропустити читав Мундијал.

Иако још увек имају довољно талента у нападу, Французи остају без ударне игле и вероватно највећег адута у покушају да одбране пехар намењен шампиону света који су освојили у Русији пре четири године.

Садио Мане - Упркос свој доброј вољи, како играча - тако и селектора Сенегала, Садио Мане због повреде ноге не може да наступа у Катару.

Отпутовао је крилни фудбалер Бајерна са тимом, желео да бар једну утакмицу помогне саиграчима у репрезентацији, али је финална одлука ипак била да Мане не игра на Мундијалу.

Он се повредио у последњем новембарском мечу минхенске екипе и одмах су европски медији саопштили да ће пропустити Светско првенство. Одлуком да ће уз ризик и болове, Мане покушати да игра за Сенегал, нису дочекали добро челни људи Бајерна, а епилог приче ипак иде у корист клуба.

Пол Погба - Француски везиста покушао је на све начине да се опорави од незгодне повреде колена, која је захтевала операцију.

Пропустио је Погба читав ток досадашње сезоне, што га је спречило да забележи дуго очекивани други деби у дресу Јувентуса, у који се вратио након епизоде у Јунајтеду.

Нголо Канте - Када смо код француских играча из средине терена, велики изостанак осетиће се неиграњем ове неуморне радилице.

Уз Погбу, Канте је играо огромну улогу у освајању трофеја светског шампиона у Русији 2018. године. 

Саиграчи су за њега тада смислили и песму, која је потом постала својеврсни хит, који се певао на прослави подизања "богиње". 

Преснел Кимпембе - Француске муке не завршавају се само на везистима.

Капитен ПСЖ-а је у последњем тренутку прецртан са списка селектора Дидијеа Дешана, па је његово место заузео дефанзивац Монака, Аксел Дисаси.

Кристофер Нкунку - Нападач Лајпцига је неко ко заиста није имао нимало среће.

Талентовани фудбалер нашао се на списку селектора Дешана за Светско првенство, али је на репрезентативном тренингу доживео повреду.

Нкунку је извукао дебљи крај након дуела са везистом Реала Чуаменијем, који је крајње неспретно и непотребно реаговао.

Серхио Рамос - Дугогодишњи члан "црвене фурије", важио је за неизоставног члана ове селекције, све до шампионата у Катару.

Некада капитен Реала, а сада члан ПСЖ-а, исувише је изостајао са терена, више био на клупи или на трибинама, па се тако селектор Луис Енрике одлучио да га не уврсти на списак путника за овогодишњи Мундијал.

Тијаго Алкантара - Још једно је име које Енрике због лоше форме и пречестог изостанка са терена, није укључио у свој сјајни везни ред.

Ђерард Морено - Зачудио је селектор Шпаније својом одлуком да на шампионат света не поведе члана Виљареала. 

Не може се Шпанија похвалити сјајним избором фудбалера у нападу, а квалитет у том сегменту додатно је опао непозивањем Морена, који је на претходним европским и светским првенствима, често био и прва опција у шпицу ове селекције. 

Рис Џејмс - Велике муке имаће селектор Енглеске Герет Саутгејт на позицији десног бека. 

Готово извесно је да би Рис Џејмс, члан Челсија, био прва опција на тој позицији, али је након разговора селектора са медицинским особљем, а потом и играчем, саопштено да Џејмс не иде у Катар.

Како је талентовани фудбалер напорно радио на опоравку и чинио све што је у његовој моћи да буде међу 26 путника за Катар, информација да није на списку тешко му је пала, што је проузроковало неким непромишљеним изјавама и коментарима на посао селектора.

Бен Чилвел - Поред десног, поменути селектор Енглеске има недостакак фудбалера и на левом беку. 

Чилвел, такође члан Челсија, повредио се у утакмици Лиге шампиона против Динамо Загреба.

Како се то десило непосредно пред Светско првенство, из "гордог албиона" не могу бити задовољни тајмингом, те ће морати да се на Мундијалу сналазе и "крпе" и на овој позицији.

Жоржињо Вајналдум - Пре само годину или две дана, селекција Холандије није могла да се замисли без свестраног "Џинија".

Ипак, након непромишљеног трансфера у ПСЖ, потом и у Рому, готово да се заборавило на играча који је не тако давно решавао питање освајача трофеја Лиге шампиона и енглеске Премијер лиге.

Поред ситуација у којима је био ван протокола или на клупи, Вајналдум је доживео прелом ноге у августу, па га зато нећемо видети у везном реду "орања".

Диого Жота - Ударна игла селекције Португалије, није успела да се опорави од повреде листа, задобијене у победи Ливерпула над Ситијем у октобру. 

Јирген Клоп и челници Ливерпула били су међу првима који су отворено саопштили да се ради о тежој повреди и да је готово немогуће да Жота заигра на Мундијалу.

Тимо Вернер - је неко ко је био битан фактор у игри и успесима селекције Немачке претходних година. Својим кретњама, учествовањем у игри, а онда на крају крајева и головима, Вернер је представљао нападача којег није лако пронаћи или створити.

Ипак, након неуспешне кампање у Челсију, потом повратка у Бундеслигу, Тимо није имао кредита код селектора Хансија Флика, који се одличио да титулу шампиона света нападне без њега.

Ђовани Ло Селсо - Аргентина је репрезентација која вероватно у најбољој форми одлази на Светско првенство.

"Гаучоси" нису изгубили 35 утакмица заредом, што је импресивна серија. 

Далеко од најважнијег, али битан фактор те серије био је и Ло Селсо, који је доносио стабилност, али и креацију ове селекције са места офанзивног везисте.

Анте Ребић - Можда је и једини, или ретки пример играча који у Катар није отпутовао због односа са селектором.

Хрватска репрезентација је на првенсву у Русији остварила историјски пласман, освојивши друго место. 

Део те златне генерације "ватрених", Анте Ребић, не налази се на списку селектора Далића за Катар.

Дуго траје сукоб на релацији селектора и играча, а након обостраних директних изјава, које су на граници прозивки, не треба очекивати Ребића у репрезентацији Хрватске, бар не док је Далић селектор.

Једанаесторица неквалификованих

Следи списак играча који нису ни успели да се квалификују на Светско првенство, за шта се наравно не сме кривити нико други до самих актера, али је списак ових играча помало нестваран.

На Мундијал у Катар нису се пласирали следећих 11:

Ерлинг Холанд (Манчестер сити, Норвешка)

Мохамед Салах (Ливерпул, Египат)

Луис Дијаз (Ливерпул, Колумбија)

Мартин Одегард (Арсенал, Норвешка)

Чиро Имобиле (Лацио, Италија)

Жоржињо (Челси, Италија)

Марко Верати (ПСЖ, Италија)

Ђанлуиђи Донарума (ПСЖ, Италија)

Давид Алаба (Реал Мадрид, Аустрија)

Ријад Махрез (Манчестер сити, Алжир)

Тешко је за поверовати да се неки од најбољих нападача, стрелаца, асистента, креатора, везиста, дефанзиваца и голмана данашњице, неће наћи у Катару, већ да ће Мундијал пратити из "удобности своје фотеље и на малим ТВ екранима".

Под знаком питања

Поред свих поменутих, ту су и они фудбалери који су имали нешто више среће, који су се брже од планираног опоравили, чији су селектори имали више разумевања и они који ће играти под инјекцијама, боловима и осталим препрекама, покушати да помогну својој репрезентацији.

Хјон Мин Сон - Још један фудбалер којег су медији већ прежалили, након што се фудбалер Јужне Кореје повредио у дуелу Тотенхема и Марсеља, након чега је морао да оперише кост испод ока.

Међутим, још једном је Сон показао своју захвалност репрезентацији, пошто је на друштвеним мрежама објавио да, упркос незгодној повреди, путује за Катар и ставља се на расплогање свом селектору.

Роналд Араухо - Када се прича о захвалности и пожртвованости, мора се споменути овај младић из Уругваја. 

Араухо је неко ко увелико израста у новог капитена Барселоне, а многи га са разлогом пореде са Карлесом Пујолом.

Уругвајски штопер такође је био један од "отписаних" за Катар, али је у договору са челницима Барселоне, добио неопходно одсуство како би се што брже и боље опоравио, те био на списку селектора Лопеза.

Пауло Дибала - Због повреде задње ложе, Дибале нема на терену од краја октобра, што се одразило на резултате Роме.

Дибала је у последњем тренутку упао на списак Аргентине, али остаје да се види колико ће ровит, успети да помогне Лионелу Месију и остатку "гаучоса" у походу на пехар.

Рафаел Варан - Утакмица Јунајтеда и Челсија у октобру, у којој је доживео незгодну повреду ложе, била је последња на којој је Варан наступао, а упркос томе то је селектор Француске Дешан одлучио да га поведе на Светско првенство, рекао је да неће пуно ризиковати, па тако не треба очекивати овог дефанзивца пречесто у саставу "триколора".

image
VV inauguration
banner