Спорт

Поздњаков: Светске игре пријатељства ће бити сличне Олимпијским играма

Председник Олимпијског комитета Русије, Станислав Поздњаков, каже да ће предстојеће Светске игре пријатељства 2024. у Русији пружити свим учесницима такмичарско искуство слично учешћу на Олимпијским играма
Поздњаков: Светске игре пријатељства ће бити сличне Олимпијским играма© Vladimir Astapkovic / RIA Novosti

Поздњаков је рекао новинарима да се Светске игре пријатељства организују са циљем да се свим спортистима који су неправедно суспендовани са такмичења пружи шанса да учествују у добро организованој и добро плаћеној манифестацији.

"У данашњим условима реч је о обавези националних спортских власти да нашим спортистима дају прилику да наставе да тренирају на турнирима сличним олимпијским", истакао је Поздњаков, наводећи да су тренутне одлуке Међународног олимпијског комитета неправедне и незаконите.

МОК је крајем прошле седмице упозорио националне олимпијске комитете да не учествују на Светским играма пријатељства у Русији следеће године јер би то, како је навео, прекршило препоруке глобалних олимпијских тела.

Председник МОК-а Томас Бах изјавио је 22. јуна да ће "руска влада одржати политизована такмичења".

Руски председник Владимир Путин одредио је раније ове године да се 2024. године одрже у Москви прве летње Светске игре пријатељства.

Руски министар спорта Олег Матицин је касније саопштио да Игре БРИКС-а и Светске игре пријатељства немају никакве везе са политиком.

МОК је 28. фебруара 2022. издао препоруке међународним спортским федерацијама да забране спортистима из Русије и Белорусије да учествују на међународним турнирима, наводећи као разлог руску војну операцију у Украјини.

Након те препоруке, већина глобалних спортских федерација одлучила је да забрани учешће спортистима из Русије и Белорусије на свим међународним спортским турнирима.

МОК је крајем марта ове године препоручио да се појединим спортистима из Русије и Белорусије дозволи учешће на међународним спортским турнирима, али само под одређеним условима.

Конкретно, спортисти из две земље не би требало да "активно подржавају" руску војну операцију у Украјини и морају да се такмиче под неутралним статусом. Русији и Белорусији је такође забрањено да учествују у међународним тимовима.

image