Спорт

Русија је многима трн у оку – политички притисци све јачи пред Игре у Паризу

Међународни олимпијски комитет (МОК) децидирано је одбио позиве из врхова бројних држава којим је вршен притисак на доношење одлуке о враћању руских и белоруских репрезентативаца
Русија је многима трн у оку – политички притисци све јачи пред Игре у ПаризуGetty © Richard Heathcote

Извршни комитет МОК-а у марту је дао препоруке да би руски и белоруски спортисти требало да се такмиче као неутрални спортисти, али дефинитивна одлука о њиховом наступу на Олимпијским играма 2024. године, које су на програму за мање од 12 месеци, још није донета.

У наведеном периоду, признају из организације, суочили су се са многим притисцима који нису само спортски, него и политчки.

"Од објављивања препорука, многе спортске федерације вратиле су неутралне спортисте на међународна такмичења", казао је Џејмс Маклод, директор одсека МОК-а за односе са националним олимпијским комитетима.

"Иако су спортисти изразили различита мишљења заснована на личном искуству и геополитичким преференцијама, генерални став спортске заједнице ишао је у прилог повратка неутралних спортиста на међународна такмичења, што је било јасно на последњем форуму у Лозани."

Како је додао, константно је вршен притисак из политичких кругова.

"У неким случајевима, мешање у аутономију спорта је настављено, пошто су неке земље инсистирале на комплетној суспензији руских и белоруских спортиста, па су чак и забрањивали издавање виза такмичарима."

Таквом понашању нема места у олимпијској породици, истакао је Маклод.

"МОК децидирано одбија такво мешање влада и наставља да пажљиво прати ситуацију", закључио је високи челник ове организације.

Јасно је да у Међународном олимпијском комитету постоји снажна жеља да се Русија, као једна од највећих спортских сила, врати на велику сцену.

Овакво иступање челника МОК-а само говори у прилог томе и може се сматрати кораком ка укидању суспензије.

Међутим, упркос таквом ставу, ова организација није увек у могућности да се одупре политичким притисцима.

Пример тога је и одлука која је донесена пре неколико дана, када је Олимпијски комитет Русије (РОК) суспендован јер је признао регионалне комитете четири територије које је Русија припојила својој федерацији – Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја.

Већ следећег дана, шеф Националног олимпијског комитета (НОК) Украјине Вадим Гуцајт, упутио је званично писмо председнику МОК Томасу Баху са захтевом да се питање санкција изнесе на разматрање на следећем састанку Извршног комитета те организације, што је и учињено.

После Маклода, огласио се и Спирос Капралос, први човек Европског олимпијског комитета (ЕОК), и позвао међународне федерације да се усагласе са препорукама МОК-а.

"Велики напредак је постигнут. Било је тешко убедити Украјинце и остале спортисте да, њихове одлуке да не учествују на такмичењима на којима има неутралних спортиста из Русије, кажњава само њихове спортисте и да једино њима ствара проблем", рекао је између осталог Капралос.

image