Спорт

Фудбалери Селтика после пораза утеху потражили код папе Франциска

Најлепша ствар у фудбалу је бесплатна, а то јесте лепота заједничког играња, рекао је папа Фрања фудбалерима Селтика из Глазгова, приликом њихове посете дворани Павла VI у Ватикану
Фудбалери Селтика после пораза утеху потражили код папе Франциска© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

"У спорту, најлепша ствар је бесплатна, а то је лепота заједничког играња", рекао је папа Франциско, напомињући да "играти заједно, као тим" заправо представља победу.

Говорећи на италијанском језику, поглавар Римокатоличке цркве позвао је играче Селтика, који су у Риму изгубили од Лација са 2:0 у утакмици Лиге Европе, да никада не изгубе свој спортски дух.

У припремљеном говору, папа је истакао да је давање доброг примера на терену и ван њега важније од победе, јер, према његовим речима, добар пример отеловљује врлине храбрости, истрајности, великодушности и поштовања достојанства других.

Папа је подсетио да је Селтик основан са циљем ублажавања сиромаштва у шкотском граду Глазгову, и истакао да жали што се "прелепа игра" променила, напоменувши да је у опасности да се игра само због финансијске добити.

"Вредно наслеђе вашег клуба даје велику одговорност коју носите на вашим раменима, подсећајући вас да будете добри узори, посебно младим људима."

Он је играчима поручио и да не треба да теже само спортској изврсности, већ и да се старају о свом "личном интегритету".

Своје обраћање папа Франциско је завршио молитвом да играчи Селтика наставе да памте и сведоче свему што спорт чини истински добрим и племенитим.

image