Спорт

Навијачи Селтика и подршка Палестини која неће стати - Солидарност и емпатија за угњетаване

Упркос казни од стране УЕФА, али и дистанцирања сопственог клуба од ставова својих навијача, најватренији симпатизери Селтика, из меча у меч настављају да исказују подршку Палестини
Навијачи Селтика и подршка Палестини која неће стати - Солидарност и емпатија за угњетаванеGetty © Steve Welsh

Навијачи шкотског Селтика наставили су да пружају убедљиво највећу подршку Палестини од свих навијачких група, нарочито оних чији клубови се такмиче у Лиги шампиона.

Иако је шкотски великан већ покушао да натера своје навијаче да престану да пружају подршку Палестини у сукобу са Израелом, најверније присталице зелено-белих су наставиле да пркосе управи.

Навијачи Селтика навели су да неће престати у борби за правду и за то да се чује глас сиромашних и угњетених.

Након што су на неколико утакмица истицали заставе Палестине, навијачка група "Зелена бригада", издала је и саопштење у којем је навела разлог њихове борбе и подршке.

"Увек уз сиромашне и угњетаване"

Они су, упркос покушајима клуба из Глазгова да "угуши" такав начин протеста, успели да још једном пошаљу снажну поруку и пруже подршку Палестини у актуелном сукобу против Израела.

"Фудбал остаје једна од ретких области јавног живота у којој људи из радничке класе имају истинску политичку улогу, и неће нам диктирати елитистички одбор који је у више наврата демонстрирао презир према историји и традицији Селтика", наводи се у саопштењу навијача.

"Селтик је рођен из глади и угњетавања, производ колонијалне владавине, смрти и масовног расељавања људи. Управо због ове историје навијачи Селтика су познати по својој емпатији и солидарности; доследно стају на страну потлачених и сиромашних."

Најватренији навијачи су отворено критиковали лицемерство свог клупског особља, рекавши да се оно највише огледало у примеру подршке Украјини.

"Политичке поруке су тада биле добродошле на Селтик парку, а сада се осуђују. Питање сваког разумног би требало да буде – зашто? Зашто су ти животи светији од живота Палестинаца", питају из "Зелене бригаде".

Веза Селтика и Палестине

Ово није први и једини пут да су навијачи шкотске екипе исказали подршку Палестини.

Пропалестинска подршка од стране "Зелене бригаде" била је организована и 2000-их.

Навијачи Селтика су и 2012. године организовали су демонстрацију солидарности са палестинским затвореницима који штрајкују глађу.

Не може се заборавити и акција изведена 2016. године, након што их је УЕФА казнила са 8.600 фунти због палестинске заставе на утакмици против израелског клуба Хапоел Бер-Шева.

"Зелена бригада" је покренула кампању прикупљања средстава и на крају је прикупљено невероватних 176.076 фунти и подељено између два корисника који пружају медицинску помоћ Палестинцима.

Један од резултата тих донација било је оснивање избегличког фудбалског клуба Аида Селтик, са седиштем у палестинском граду Витлејему.

Последњих недеља, навијачи Селтика настављају са хуманитарним акцијама, прикупљајући донације за здравствене организације које помажу палестинском народу.

Не планирају да се зауставе са подршком

Иако им је УЕФА већ новчано казнила клуб, иако је и сам Селтик изразио дистанцирање од ставова својих навијача, присталице Селтика не планирају да стану са подршком Палестини.

На највећим европским позорницама, прво са око 60 хиљада навијача на "Селтик парку", а потом и на гостовању у Мадриду против Атлетика, навијачи шкотског тима истакли су подршку Палестини.

Исто су урадили и у домаћем првенству, када су надмудрили и режисере ТВ преноса, који су избегавали да покажу кадрове у којима се истичу заставе Палестине.

Навијачи Селтика тада су заставе донели скроз до корнер заставица и аут линија, те је било немогуће не приметити их у преносу.

Иако се кроз европске медије спомиње да би казна за Селтик од стране УЕФА могла бити драстичнија, навијачи овог тима навели су да ће истрајати у овој борби.

image
VV inauguration
banner