Спорт

Руски тенисери ипак не могу на Олимпијске игре? Једно правило све компликује

Остаје да се види како ће поменуто правило бити тумачено, као и да ли ће ИТФ променити услов и дозволити играчима из Русије да наступе
Руски тенисери ипак не могу на Олимпијске игре? Једно правило све компликујеGetty © Clive Brunskill / Staff

Међународни олимпијски комитет донео је у петак одлуку да спортисти из Русије могу да наступају на предстојећим Олимпијским играма у Паризу, али искључиво под неутралним статусом.

И док су то одличне вести за готово све спортисте из Русије, једно правило Међународне тениске федерације (ИТФ) могло би да их спречи да се појаве на мушком и женском тениском турниру.

Наиме, ради се о правилнику ИТФ-а, који је надлежан за организацију тениских турнира у оквиру Олимпијских игара. У склопу правила за квалификовање играча на олимпијски турнир, једна ставка нарочито "боде очи":

"Играч мора бити у могућности да представља државу националног савеза и националног олимпијског комитета који номинује играча, задовољавањем квалификованости да представља државу, правила које је на снази у регулативи ИТФ-а у време одржавања Олимпијских игара у Паризу 2024. године", стоји у правилнику.

Ово значи да ИТФ не дозвољава учешће играча који не представљају неку одређену земљу или њен олимпијски комитет, иако МОК то дозвољава као кровна организација Олимпијских игара.

Како руски тенисери и тенисерке не би могли да представљају Русију нити Руски олимпијски комитет, већ би били неутрални спортисти, они би могли да остану без учешћа на ОИ у Паризу. Ипак, остаје да се види како ће ово правило бити тумачено, као и да ли ће ИТФ променити овај услов и дозволити играчима из Русије да наступе.

Руски тенисери су 2021. у Токију представљали своју државу под називом "Руски олимпијски комитет", а тада су до златне медаље у микс дублу стигли Андреј Рубљов и Анастасија Пављученкова.

image