Спорт

Светска атлетика потпуно игнорише Русе и не жели их на Олимпијским играма

Атлетика је један од ретких спортова у којем спортисти из Русије и Белорусије уопште не могу да наступају на међународним такмичењима
Светска атлетика потпуно игнорише Русе и не жели их на Олимпијским играма© РИА Новости/Рамиль Ситдиков

Међународна атлетска федерација (ИААФ) покренула је на свом сајту нову платформу на којој навијачи могу да прате учинке спортиста пред Олимпијске игре у Паризу 2024. године, али на њој нема Руса и Белоруса.

Светска атлетика, како је скраћени назив федерације, у потпуности игнорише руске спортисте и јасно не жели да их види на предстојећим Играма.

Иако је Извршни комитет још у марту дао препоруке да би руски и белоруски спортисти требало да се такмиче као неутрални спортисти, још није донета дефинитивна одлука о њиховом наступу на Олимпијским играма 2024. године, које су на програму за мање од 12 месеци.

Неке спортске федерације још треба да установе критеријум за учествовање спортиста са руским пасошима, али постоје и они спортови, попут атлетике, у којима је Русима потпуно забрањен наступ на међународним такмичењима.

Себастијан Коу, Британац који је на челу ИААФ, а који је изабран за нови мандат, један је од функционера који су најгласнији за потпуну забрану Руса и Белоруса.

То је потврђено и приликом покретања нове платформе, на којој се могу претраживати спортисти по земљи из које долазе, дисциплинама у којима се такмиче, али и њиховом статусу у квалификацијама.

Квалификације за Олимпијске игре завршавају се 5. маја за маратон, односно 30. јуна за све остале дисциплине.

Највећа светска смотра спорта на програму је од 26. јула до 11. августа следеће године.

image