Спорт

Надал: Тенис је емоција, а Федерер је код мене будио јачу него Ђоковић

Повратак Рафаела Надала на тениски терен после годину дана паузе изазива велико интересовање, због чега је лист "Ел Паис" урадио велики интервју са шпанским великаном
Надал: Тенис је емоција, а Федерер је код мене будио јачу него ЂоковићGetty © Clive Brunskill

Рафаел Надал истакао је да је Роџер Федерер за његову каријеру значајнији противник од Новака Ђоковића због емоције коју је имао када је играо против њега.

Без обзира на чињеницу да се са Новаком састао више пута, да су играли квалитетније и узбудљивије мечеве, "бик са Мајорке" је навео да је Швајцарац тај који га је највише покренуо.

А све је почело од недавног Ђоковићевог интервјуа у којем је признао да је био застрашен Шпанчевом припремом пред мечеве.

"То никада, никада, никада није била моја намера. Тако се загревам у намери да будем спреман, ништа више од тога. Нисам чуо шта је он рекао, да будем искрен", одговорио је Надал.

Он је потом споменуо и Федерера, против којег је имао много више успеха него против Новака.

"Докле ми сећања сежу, Федерер је играч коии ме је највише импресионирао, највише ме забавио, највише ме 'додирнуо'. Гледати Федерера дирнуло ме је више него гледати Ђоковића – на крају крајева, суштина тениса је емоција, емоција је та која те привуче."

Надал каже да је и Ђоковић, као и сви велики шампиони, мењао игру, али да није морао то да ради радикално као Шпанац (због повреда) и Федерер (због Надала као ривала).

"Много је Новак оплеменио своју игру, али није радикално мењао игру. Против Федерера сам имао јасну тактику, он је знао шта ја желим, а ја сам знао да ће он пробати да се брани. Као шах – када би направио грешку, то би и осетио", покушао је да објасни.

"Са Ђоковићем није било јасне тактике, морао сам да играм на врло високом нивоу јако дуго како бих га победио."

На питање зашто се највише говори о ривалству Надал-Федерер од сва три ривалства Велике тројке, Надал одговара:

"Неколико је фактора. Неке нећу коментарисати, није на мени да то чиним. Али у смислу тениса, јасно је – комбинација супротних стилова – Федерер је био савршенство у смислу естетике, елеганције и технике. И ја имам јако добру технику, али то није исто што и естетика."

"Он је био 'број 1' кад сам ја дошао, као ривал дуге косе и упадљиве физичке спреме. Елеганција против ратника, јединствена разлика, у комбинацији са бројним великим мечевима, претворила је наше ривалство у нешто што превазилази спорт више него било који други меч", закључио је Надал.

image