Спорт

Оскар Писторијус пуштен на условну слободу после 11 година у затвору

Јужноафрички параолимпијац Оскар Писторијус пуштен је на условну слободу, пошто је одлежао 11 година затворске казне због убиства своје девојке Рене Стенкамп 2013. године
Оскар Писторијус пуштен на условну слободу после 11 година у затворуGetty © Charlie Shoemaker

После 11 година затвоске казне, Оскар Писторијус пуштен је на условну слободу, у скалду са законима Јужне Африке.

Некадашњи олимпијац и параолимпијац изашао је из затвора и налази се у ујаковој кући Преторији, али ће до 2029. године живети у контролисаним условима.

Писторијус ће у одређеним деловима дана морати да буде код куће, забрањено му је да конзумира алкохол, али и да говори за медије.

Поред тога, освајач златне медаље на Параолимпијским играма у Лондону има обавезну терапију, која би требало да му помогне са контролом беса и насиља према супротном полу.

Према писањима новинарке Керин Моган, Писторијус је током издржавања затворске казне возио трактор, радио у библиотеци и чистио ћелије, а исти извор наводи да су социјални радници и психолози дали позитивне оцене о понашању јужноафричког спортисте.

Мајка убијене Рене, Џун Стенкамп, рекла је да није изненађена одлуком суда јер познаје закон, али и да није сигурна да је Оскар довољно одлежао, као и да породица жртве служи доживотну казну.

Писторијус је 2012. године учествовао и на Олимпијским и на Параолипијским играма у Лондону (на овим другим окитио се златом), да би у фебруару 2013. године убио своју девојку после једне расправе.

Првобитно је осуђен на пет година затвора, али је Апелациони суд преиначио казну на 13 година и пет месеци затвора.

image