Спорт

Ђоковић је ментална и физичка громада – Србин јачи од Попирина и публике за треће коло Мелбурна!

Најбољи тенисер свих времена још једном је потврдио колико је физички и ментално јак и наставио поход на нову титулу у Мелбурну
Ђоковић је ментална и физичка громада – Србин јачи од Попирина и публике за треће коло Мелбурна!© Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Новак Ђоковић пласирао се у треће коло Аустралијан опена победом над домаћим представником Алексејем Попирином, резултатом 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Била је ово 91. победа највећег у историји на првом гренд слему, 30. узастопна, а 77. на "Род Лејвер арени", чиме се изједначио са рекордерком Сереном Вилијамс.

Дуел на "Род Лејвер арени" био је прави ролеркостер и врло лако је могло да се деси да потраје дуже, али је Србин био најбољи када је то било најпотребније.

Искористио је на старту искуство и мало помало начињао одбрамбени оклоп ривала. Брејк је "висио у ваздуху" и Новак га је направио у идеалном тренутку – у деветом гему.

Одсервирао је за вођство у сетовима и тада се очекивало да додатно стисне папучицу гаса.

Догодило се потпуно супротно – један траљав гем био је довољан да предност пређе на страну домаћег играча, који је добио додатно самопоуздање.

Попирин је сјајно сервирао, није давао ни промил шансе светском "броју 1" и стигао на корак до изједначења. Тада је Ђоковић убацио у брзину више, вратио брејк и опет могао да сломи отпор ривала.

Ни тада то није учинио, још неколико јефтиних грешака и други сет је отишао у руке Алексеју.

Тада је "моментум" потпуно прешао на страну момка из Сиднеја, публика се укључила максимално, а Ђоковићева игра почела да слаби. Издржавао је бранилац титуле налете, да би у десетом гему били виђени вероватно одлучујући тренуци.

Катастрофалне одлуке на терену доносио је Новак и морао је да се суочи са три везане сет лопте. Било је 0:40, али је све успео да их спаси. Као и у много случајева током његове каријере, био је лошији играч, али успешнији и ментално стабилнији на терену.

Изборио је тај-брејк и добио трећи сет, што му је први од почетка године који је решио у своју корист, пошто је претходна два изгубио.

Такав исход изнервирао је многе присутне на трибинама. Новак је чак и ушао у отворену расправу са једним навијачем, али као што то обично бива, ту енергију је искористио као погонско гориво.

Један брејк у четвртом сету био је довољан и посао је завршио за нешто више од три сата.

Ђоковића у наредној рунди очекује дуел са Томасом Ечеверијем, који је елиминисао Гаела Монфиса.

Аустралијан опен се игра за наградни фонд од 59,1 милион америчких долара.

  • 17. јан 2024 • 13:54

    13:54

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3 – Крај! Ђоковић је победио Попирина!

    Тежак, напет меч, али нова победа Новака Ђоковића. Србин је савладао домаћег представника Алексеја Попирина резултатом 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

  • 13:46

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 4:2 – Ђоковић прави брејк!

    Савршен гем Ђоковића! Ритерн је коначно функционисао на ђоковићевском нивоу и одмах су ту брејк лопте. Три узастопне, али је прва била довољна за вођство од 4:2 у четвртом сету.

  • 13:41

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 3:2 – Затишје пред буру

    Сада се игра "гем за гем" и нема превише узбуђења и проблема за сервере. На средини смо четвртог сета и јасно је да је ово затишје пред буру у завршници.

  • 13:30

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 1:1 – Новак много сигурнији на почетку меча

    За разлику од гемова у трећем, већ први у четвртом сету је био много сигурнији за Ђоковића. Новак је одсервирао одлично и веома брзо уписао "јединицу". Истом мером узвратио је и Попирин.

  • 13:20

    6:3, 4:6, 7:6 (7:4) – Тајбрејковић добио трећи сет за 2-1!

    Коначно је прорадио Ђоковић када је било најпотребније. "Моментум" је после спасених сет лопти био на његовој страни и успео је одмах да направи мини брејк. Попирин га је вратио, али после још једног повратка за Аустралијанца није било. У последњем поену виђена је дуга размена и сјајна форхенд дијагонала за 6:3, 4:6, 7:6 (7:4).

  • 13:10

    6:3, 4:6, 6:6 – Победника трећег сета одлучује тај-брејк

    Трећи пут од почетка године Ђоковић ће играти тај-брејк. Изгубио је оба, сада је време да један и добије.

  • 13:03

    6:3, 4:6, 5:5 – Новак ходао по ивици амбиса

    Срца многих Новакових навијача стала су када је јефтиним грешкама у десетом гему трећег сета ривалу омогућио три прилике за вођство од 1-2. Имао је Попирин 0:40, али је Ђоковић успео некако да се извуче. Ходао је по ивици амбиса, али и показао зашто је најбољи на свету. Добио је гем од скоро десет минута и изједначио на 6:3, 4:6, 5:5.

  • 12:46

    6:3, 4:6, 4:4 – Рововска борба у трећем сету

    Наставља се велика борба у трећем сету и Ђоковић поново успева да се извуче из неугодне ситуације. Добра два сервиса на 30:30 и резултат је 4:4.

  • 12:33

    Аустралијанац тражио медицински тајм-аут

    Попирин је у паузи између гемова затражио медицински тајм-аут. Осећа бол у листу леве ноге и има проблема приликом сервиса. Ипак, не делује да је нешто превише озбиљно.

  • 12:28

    6:3, 4:6, 2:3 – Новаку фали пола корака за брејк

    И даље Новак не успева да угрози ривала, иако је у петом гему трећег сета био најближе шанси. Имао је 15:30, онда и активан поен на 30:30, али их је све изгубио. Попирин и даље води.

image