Спорт

Први шок на Мундијалу, Саудијска Арабија након преокрета савладала Аргентину

Фудбалери Саудијске Арабије савладали су након преокрета селекцију Аргентине са 2:1, у мечу првог кола групе Б на Светском првенству у Катару.
Први шок на Мундијалу, Саудијска Арабија након преокрета савладала АргентинуGetty © Clive Brunskill

Прво право изненађење виђено је на Мундијалу у Катару, пошто је након преокрета, Садијска Арабија савладала апсолутног фаворита – екипу Аргентине.

Невероватан меч одигран је на "Лусаилу", а ретко ко је могао да прогнозира расплет који су приредиле две селекције.

Одлично је почело по Аргентину, која је рано стигла до вођства.

Играо се осми минут, када је Ромеро оборен у шеснаестерцу ривала, а судија Винчић је након коришћења ВАР технологије показао на белу тачку.

Сигуран са пенала био је Лионел Меси, који је хладнокрвно послао голмана на једну, а лопту на другу страну.

Тако се омалени фудаблер уписао у стрелце у дресу Аргентине на Мундијалима 2006, 2014. и 2018. и 2022. године.

Претекао је Меси легендарне Габријела Батистуту, који је постизао голове у дресу Аргентине на Мундијалима 1994, 1998. и 2002. године, као и Дијега Арманда Марадону 1982, 1986, 1994.

Аргентинац је тек пети играч у историји фудбала који је постигао голове на четири различита Светска првенства, након Пелеа, Увеа Зелера, Мирослава Клосеа и Кристијана Роналда.

Уследио је веома занимљив период игре, у којем је Аргентина потпуно доминирала поседом, стварала шансе, чак постигла три гола, али су они поништени због офсајда у којима су се налазили Лаутаро и Меси.

На полувреме се отишло резултатом 1:0 за "гаучосе", од којих се очекивало да ће кад-тад постићи други погодак и тако мирније привести меч крају и освојити сва три бода.

Тако нису мислили фудбалери Саудијске Арабије, који су у друго полувреме ушли знатно мотивисанији и енергичнији од ривала.

Изненадили су фудбалери азијске земље како Аргентинце, тако и генерално љубитеље фудбала.

Високо су стајали на терену, желели да играју фудбал, да се надмећу и да дођу до преокрета.

Ухватили су Аргентину на спавању и у кратком року их потпуно шокирали и дошли до преокрета.

У 48. минуту је Саудијска Арабија искористила спорије враћање Аргентине, направили одличну контру, у којој је Ал Шехри побегао Ромеру и веома прецизним ударцем савладао Мартинеза.

Само пет минута касније, потпуна лудница на "Лусаилу".

Ал Давсари је прво прихватио лопту у шеснаестерцу, потом избацио двојицу чувара и постигао спектакуларан погодак, који је својом парадом улепшао погодак.

Од тог тренутка, до краја меча, панично је Аргентина покушавала да постигне бар један погодак.

Ређали су се опасни напади и прилике за Месија, Лаутара, Ди Марију, Де Паула, после и Алвареза, али се Саудијска Арабија храбро, дисциплиновано и организовано бранила до краја меча.

Из минута у минут могли су се чути уздаси навијача обе селекције, а упркос бројним узбуђењима резултат се није мењао.

Саудијска Арабија тако је остварила историјску победу и резултат, док је са друге стране Аргентина на најгори начин започела турнир у којем је пројектована као један од главних фаворита за освајање.

image