Спорт

Аргентина – Месијева последња прилика за вечност

Иако традиционално међу фаворитима, Аргентина већ деценијама на Мундијалима не игра према очекивањима ове велике фудбалске нације.
Аргентина – Месијева последња прилика за вечностGettyimages.ru © Alexandre Schneider / Stringer

Леу Месију највише се замера константан неуспех са националним тимом, па ће понајбољи играч данашњице бити силно мотивисан пред свој последњи јуриш на титулу шампиона света.

"Гаучоси" се деценијама не носе најбоље са тешким бременом које су оставили Марио Кемпес, "божја рука" и легендерни Дијего Марадона.

Имају најбољег играча света (можда свих времена), али годинама је Месију измицао значајан успех са националним тимом.

"Клетва" је скинута 2021. године, када је Аргентина коначно освојила Куп Јужне Америке.

Али, Светско првенство је посебна прича...

Историја

Аргентина је 17 пута до сада учествовала на Светском првенству. Два пута су били вицешампиони, а два пута су освојили свет.

Прву титулу – 1978. године, освојили су на свом терену, а предводио их је Марио Кемпес.

Другу, осам година касније, донео је, вероватно највећи играч свих времена – Дијего Армандо Марадона.

Од "божје руке" у Мексику, Аргентинци се муче на Мундијалима, па је једини успех вредан помена финале 2014. године, где су "гаучоси" поражени од Немачке.

После неуспеха у Русији на прошлом Мундијалу (испали у осмини финала), Аргентинци се надају да је ово коначно њихова година.

Пут до Катара

Небеско-плави су лагано дошли до Катара. Штавише, импресивним резултатима у квалификацијама су заузели друго место, одмах испод Бразила.

Баш као и Бразил, Аргентина није претрпела пораз у квалификацијама, већ је остварила 11 победа уз шест нерешених резултата.

Највеће звезде

Лео Меси. Не постоји особа на планети која није упозната са ликом и делом Леа Месија.

Са Барселоном је освојио све што се освојити може, неочекивано је прошле године (због финансијских проблема клуба) завршио у Пари Сен Жермену, где, након периода навикавања, поново игра предиван фудбал.

Променио је фудбалску историју, утицао и на будућност игре, а многи верују да би пехар светског шампиона отклонио и сваку дилему и разговор на ту тему – ко је најбољи играч свих времена.

Имаће велику помоћ у Анхелу ди Марији, којем је ово, такође, последња прилика за напад на највреднији трофеј у свету спорта.

Ту су још Лаутаро Мартинез, Хулијан Алварез, Родриго де Пол, Лисандро Мартинез, голман Емилијано Мартинез...

image