Спорт

Камила Валијева - руско клизачко чудо од детета и трн у оку Светске антидопинг агенције

Камила Валијева је једна од најталентованијих клизачица у историји овог спорта, али је, упркос бројним признањима и медаљама која је освојила као 15-годишњакиња, више од две године на мети Светске антидопинг агенције
Камила Валијева - руско клизачко чудо од детета и трн у оку Светске антидопинг агенцијеGetty © Matthew Stockman

Суд за спортску арбитражу суспендовао је младу руску клизачицу Камилу Валијеву на четири године, због кршења антидопинг прописа, пренеле су светске агенције.

Суд за арбитражу у спорту у објашњењу пресуде истакао је да клизачица из Казања није успела да докаже да није намерно узимала допинг.

Валијева је готово две године трн у оку Светске антидопинг агенције, која покушава да је казни још од Олимпијских игара у Пекингу у фебруару 2022. године.

Тада 15-годишња Валијева, непосредно пошто је са Русијом освојила злато у екипном такмичењу, суспендована је због позитивног теста на триметазидин, урађеног 25. децембра 2021. године.

У међувремену је два пута тестирана – на Европском првенству у Талину, где је доминантно освојила златну медаљу, као и пред почетак Игара у Пекингу.

Оба теста била су негативна.

Помало чудно изгледао је тада покушај да се Рускиња суспендује баш пред финале у појединачној конкуренцији. Валијева је ипак добила прилику да се такмичи, али је, наступајући под великим притиском, завршила на четвртом месту и у сузама.

Светска антидопинг агенција предала је случај Суду за спортску арбитражу, уз учешће Светске клизачке уније и Руске антидопинг агенције.

Коначну одлуку о суспензији младе руске клизачице донео је Суд за арбитражу у спорту, који је одузео све медаље и титуле Валијевој од 25. децембра 2021. године, укључујући и новчане награде за учешће на такмичењима.

Русија је већ најавила жалбу.

"Одлука Суда за спортску арбитражу о дисквалификацији руске уметничке клизачице Камиле Валијеве је политизована. Русија ће покренути жалбене процедуре", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Некадашњи тренер совјетске клизачке репрезентације Татјана Тарасова није бирала речи говорећи о одлуци Суда за спортску арбитражу.

"Хуље и безаконици! Наравно да морамо да се жалимо на одлуку. Против олоша се морамо борити њиховим оружјем. Камила ће моћи да се такмичи у Русији. Она је јака девојка и може све. Прљаве свиње, искаљују бес против наше државе на девојчици", веома оштра била је Тарасова.

Валијева је одлуку о четворогодишњој суспензији сазнала на тренингу.

Девојчица из Kазања једна је од најмлађих спортиста позитивних на недозвољене супстанце у историји Олимпијских игара.

Млада Рускиња освојила је златну, сребрну и бронзану медаљу на првенству Русије, била најбоља на Европском првенству, где је поставила рекорд у кратком програму, а освојила је и медаљу на Олимпијским играма 2022. на екипном турниру.

Валијева је рођена 2006. године и у априлу ће постати пунолетна.

image