Спорт

Разјашњен скандал са допинг контролом – Новак није одбио тестирање, али је процедура испоштована

Велика прашина подигнута је после четвртфинала у Малаги због догађаја у којем је најбољи тенисер свих времена био у главној улози
Разјашњен скандал са допинг контролом – Новак није одбио тестирање, али је процедура испоштованаGetty © Clive Brunskill

Међународна агенција за интегритет тениса (ИТИА) доставила је саопштење француском "Екипу" поводом жалби Новака Ђоковића о антидопинг контроли током Завршног турнира Дејвис купа у Малаги.

Ђоковић је након тријумфа над Великом Британијом у четвртфиналу, на конференцији за медије изјавио да му се први пут у каријери догодило да му је тражен узорак за антидопинг контролу пре меча.

Новак је антидопинг преседан назвао срамним и нечувеним, истакавши да није могао да обавља устаљене рутине приликом загревања за дуел са Камероном Норијем, пошто је константно имао пратњу некога из Светске антидопинг агенције (ВАДА).

"Имао сам краћу расправу са људима из антидопинг агенције. Нисам веровао да су донели такву одлуку, за 20 и више година моје каријере ми се никад није десило да сат и по пре меча треба да идем на допинг контролу. Имам своју рутину, не треба ми та дистракција – да ми узимају урин и крв, да размишљам могу ли у том тренутку да дам урин", рекао је Ђоковић између осталог.

Тражена је суспензија за најбољег играча свих времена, потом је реаговала Антидопинг агенција Србије која је од ВАДА затражила хитно разрешење ситуације, а оно је стигло од надлежног тениског тела.

"Важно је да се нагласи да Ђоковић није одбио тест", почиње се у саопштењу Међународне агенције за интегритет тениса.

"Правило је да се играча обавести, а онда је дужан да се тестира што пре. У такмичењима као што је Дејвис куп, играч се о томе може информисати пре меча, док се у другим такмичењима то обично ради после меча. То је већ уходана процедура."

Додаје се да постоји могућност избора када су контроле у питању.

"Играчи имају право да одлуче хоће ли да се тестирају пре меча. Ако неће, контрола ће уследити после њега. Имају право избора. Играчи се обично одлучују на контролу пред меч, јер их то решава обавеза када се све заврши, али је дозвољена и једна и друга солуција", закључује се у саопштењу.

Ђоковић је потом наступио у полуфиналу против Италије и постао трагичар, пошто је поражен два пута у једном дану, чиме је доживео неуспех који му се никада није догодио у досадашњој каријери.

image