Спорт

Србија добија нови грб – орао и љиљани иду у историју, крст и оцила опет на грудима репрезентативаца

Редизајн који је урађен пре само годину и по дана пада у заборав и "орлови" ће играти у новој опреми
Србија добија нови грб – орао и љиљани иду у историју, крст и оцила опет на грудима репрезентативацаGetty © Wu Zhizhao / Contributor

Фудбалска репрезентација Србије добиће нове дресове за Европско првенство у Немачкој и наредни квалификациони циклус, а осим тога биће направљене и естетске промене.

Питање је да ли ће на грудима наших фудбалера стајати грб "Пуме", пошто је немачки произвођач опреме почетком године саопштио да је уговор истекао.

"Крајем ове године и почетком 2024. објавићемо која су два нова тима са којима смо потписали сарадњу, али уговори са неким националним фудбалским савезима попут Фудбалског савеза Израела и Фудбалског савеза Србије истичу са почетком нове године", навео је портпарол "Пуме" у писаном саопштењу за медије.

Из Савеза су пре неколико дана обавестили јавност да ће италијанска компанија "Лију Џо" облачити наше репрезентативце, али не и ко ће бити нови технички спонзор. Још није познато да ли ће бити продужен уговор са "Пумом" или се спрема нова сарадња.

Поред тога, биће уведена још једна велика промена – селекција Србије на дресовима ће имати нови грб.

Више на грбу неће бити љиљана и орла, већ се у "моду" враћају крст и четири оцила – званично обележје Фудбалског савеза Србије.

Редизајн који је урађен пре само годину и по дана пада у заборав и, према писањима "Спортклуба", одлуку о новој промени донели су чланови Одбора за хитна питања ФСС на последњој седници.

Подсетимо, Фудбалски савез Србије је пред Мундијал у Катару потпуно променио визуелни идентитет репрезентације, новим дресовима и грбом.

Централни део грба који ускоро исде у историју инспирисан је штитом који се налази на споменику Кнезу Михаилу Обреновићу симболу града Београда, али и симболу нове Србије, настале јуначким ослобођењем од Отоманског царства (подигнут је 1882. исте године када се Србија уздигла из кнежевине у краљевину, први пут у новом веку, а исте године заједно употребљене као државни симбол штит са оцилима и двоглави орао).

"Нови грб фудбалске репрезентације Србије инспирисан је традиционалним мотивима и симболима наше земље кроз историју: двоглави бели орао, оцила, љиљани, црвени штит… Из сваког периода узето је по нешто и представља микс наших најистакнутијих и најпрепознатљивијих симбола", стигло је образложење са Теразија.

Премијерно, од септембра 2022. и меча Лиге нација са Шведском, Србија је играла у новој гарнитури, са и данас важећим обележјима на дресу.

"Двоглави бели орао датира још из доба Немањића, а симбол је преузет из Византије. Налази се на црвеној позадини (штиту), што симболизује храброст и некадашње српско царство, уз мотиве златне боје. Кроз нашу историју појављивали су се различити типови орлова, а изабрани са грба је један од њих. У средини се налази осмоугаони штит са оцилима и инспирацију је пронашло из грба Краљевине Србије из 1882. године."

"Љиљан је један од најучесталијих мотива у хералдици. Код нас их срећемо из доба Немањића (грбови, круна, новац), а њихов симбол ослања се на стихове из Старог и Новог завета и на култ Богородице. Љиљане су од нас преузели Котроманићи, па су одатле потом увели и у Босну. Идентични љиљани са грба репрезентације налазе се и на садашњој застави и грбу Републике Србије", објашњено је тада на сајту Фудбалског савеза Србије марта 2022.

Трећа, такође велика промена, биће визуелна јер се очекује да буде озваничена и нова црвено-плаво-бела комбинација дресова, шортсева и штуцни.

Жеља челника Савеза је да дресови буду у бојама српске заставе, као што је то последњи пут било у ери селектора Радомира Антића крајем прве деценије 21. века.

Изабраници Драгана Стојковића Пиксија први следећи меч играју 21. марта у Москви против Русије, што ће бити први дуел на тлу те земље након почетка специјалне војне операције у у Украјини.

Србија ће у марту одиграти још једну пријатељску утакмицу (25. или 26. март), а у јуну још две, као генералне пробе пред почетак Европског првенства.

"Орлови" ће у групи Ц, одмерити снаге са Енглеском, Данском и Словенијом.

image