Спорт

УЕФА одобрила меч Русије и Србије – Ђоковић на листи позваних за братски дерби у Москви

Више нема препрека за одигравање братског дербија у Москви, а на трибинама бисмо могли да видимо и једно велико име
УЕФА одобрила меч Русије и Србије – Ђоковић на листи позваних за братски дерби у Москви© Bane T. Stojanovic/ATAImages

Европска фудбалска унија (УЕФА) експресно је одобрила пријатељску утакмицу између Русије и Србије у Москви, потврђено је из Фудбалског савеза Русије (РФУ).

Фудбалери Русије и Србије, два "братска" савеза, одиграће пријатељску утакмицу 21. марта на "ВТБ арени" у Москви.

"Ова утакмица мора да буде одржана као што су постојале многе ситуације у претходне две године и више ничим нисмо изненађени", рекао је генерални секретар РФУ Максим Митрофанов.

"Не постоје законске опструкције које би могле да спрече одигравање меча."

Објаснио је и како је текао процес одлучивања.

"Имали смо билатерални договор потписан од обе стране и потврђен је од светских фудбалских органа – Уефе и Фифе. Не постоје знаци да би дуел могао да буде одложен. Чињеница да се утакмица против Србије одржава на руском тлу је веома значајна."

Генерални секретар РФУ је истакао да нема потребе правити било какву фаму око предстојеће утакмице, с обзиром на то да је у питању сусрет две репрезентације које су пуноправне чланице Уефе.

"Колико мене сећање служи, ово је најбрже одобравање од Уефе. Са друге стране, зашто би се било шта испитивало када се две чланице Уефе обрате организацији и траже одигравање меча на територији земље која је чланица УЕФА? Шта ту има много да се мисли? Они су се сложили", закључио је Митрофанов.

Било је неизвесно хоће ли светска и европска фудбалска организација дозволити гостовање Србије, али је информацију у децембру потврдио председник Фудбалског савеза Русије, Александар Дјуков.

Биће то први дуел Русије против неке европске селекције после две године.

Подсетимо, Светска фудбалска федерација (ФИФА) и Европска фудбалска унија (УЕФА) у фебруару 2022. године у заједничком саопштењу потврдиле су избацивање репрезентације Русије и тамошњих клубова из међународних такмичења.

На трибинама "ВТБ арене" у Москви могло би да се нађе и једно веома познато име.

Наиме, председник Тениског савеза Русије (РТФ) Шамил Тарпишчев потврдио је за агенцију "ТАС" да је већ послао позив најбољем тенисеру свих времена Новаку Ђоковићу.

Ђоковић је велики навијач Србије и не би било изненађење уколико би дошао да бодри национални тим против "зборнаје".

Утакмица између Русије и Србије на програму је 21. марта, а Новак има могућност доласка јер је у питању термин између два америчка мастерса – у Индијан Велсу (од 4. до 11. марта) и Мајамију (од 20. до 31. марта).

image
VV inauguration
banner